Kazahstan devalvira nacionalnu valutu za 20 odsto

Dodajte komentar

Nacionalna banka Kazahstana (NBK) je donijela rješenje da od 11. februara prestane da podržava kurs nacionalne valute tenge na ranijem nivou, smanji obim deviznih intervencija i smanji miješanje u proces formiranja kursa tenge.

Kako je saopštila centralna banka, predviđa da će nova vrijednost kursa biti oko 185 tengea za jedan dolara.

Zvanični kurs nacionalne valute za 11. februar utvrđen je na nivou od 155,5 za dolar. Na taj način NBK će dozvoliti slabljenje tenge za 20 odsto, prenio je Itar tas.

U Nacionalnoj banci Kazahstana su naveli da je, imajući u vidu veliki značaj kursa za privredu zemlje, posljednjih godina monetarna politika vlade bila usmjerena na očuvanje njegovog nivoa u rasponu od 145 do 155 tengea za dolar, što je obezbjedilo ekonomsku i finansijsku stabilnost.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

U 2013. godini bruto domaći proizvod (BDP) Kazahstana povećan je realno šest odsto na godišnjem nivou, a inflacija je dostigla svoj istorijski minimum od 4,8 odsto.

S obzirom da je privreda Kazahstana tijesno integrisana u globalnu ekonomiju, Nacionalna banka ne može da ignoriše situaciju na svjetskim finansijskim i robnim tržištima, pa je u vezi s tim i odlučeno da se dozvoli slabljenje tengea.

Odluka američke Uprave federalnih rezervi (Fed) o smanjenju finansijske pomoći domaćoj privredi, dovelo je do povlačenja kapitala iz zemalja sa brzim razvojem, posebno grupe BRIKS, što je dovelo do povećanog pritiska na valute tih zemalja.

Usljed neizvjesnosti oko daljeg razvoja svjetske ekonomije povećana je nestabilnost na svjetskim finansijskim i robnim tržištima.

Potpredsjednik vlade i ministar finansija Kazahstana Bahit Sultanov rekao je na konferenciji za novinare da je devalvacija tengea uslovljena situacijom u svjetskoj ekonomiji i sličnim tendencijama u susjednim zemljama.

U vezi s tim, on je rekao da u posljednje vrijeme u zemljama u razvoju postoji tendencija devalvacija njihovih nacionalnih valuta. (capital.ba)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *