Italija klizi u kreditni slom

Dodajte komentar

Rizični zajmovi u Italiji premašili su 150 milijardi eura u decembru, skočivši čak za 25 odsto u odnosu na isti mjesec 2012, saopštava centralna banka Italije.

Najnoviji podaci Banke Italije pokazali su da su nenaplativi zajmovi komercijalnih banaka preduzećima i pojedincima u decembru iznosili 155,8 milijardi eura, u odnosu na 149,6 milijardi iz novembra, prenosi agencija ANSA.

Banka navodi da rast obima loših zajmova vodi kreditnom slomu, budući da banke pooštravaju uslove kreditiranja.

Loša vijest za italijansku ekonomiju dolazi i u vidu pada industrijske proizvodnje od tri odsto u 2013. Samo u decembru, prozivodnja je smanjena 0,7 odsto na godišnjem nivou. Međunarodni monetarni fond za ovu godinu prognozira privredni rast od svega 0,6 odsto u Italiji, kao i 1,1 odsto u 2015.

Komercijalne banke smanjile su kreditiranje jer se bore sa sopstvenim dugovima i zabrinutošću oko bilansa stanja. Kao rezultat, sve su glasniji pozivi da se osnuje takozvana loša banka, odnosno finansijska institucija koja bi preuzela nenaplative zajmove u cilju izbjegavanja kreditnog sloma.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Guverner banke Italije Ignjacio Visko je, u obraćanju vodećim italijanskim bankarima, rekao da se i centralna banka zalaže za osnivanje takve institucije, napominjući da je kreditiranje kompanija, pogotovo manjih, u prethodne dvije godine smanjeno devet odsto. Visko je dodao da centralna banka takođe brine da je ekonomski oporavak Italije slab i neizvjestan.

Tako loši uslovi kreditiranja otežavaju opstanak preduzeća u vrijeme najdublje recesije od perioda poslije Drugog svjetskog rata.

Premijer Italije Enriko Leta je odbacio pisanje Fajnenšl tajmsa da je vlada u Rimu odustala od formiranja loše banke. Britanski list je tokom vikenda objavio da se Italija plaši da bi takva banka ugrozila njen kreditni rejting, jer bi se tržišna pažnja usmjerila ka izloženosti banaka rastu rizičnih kredita.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *