DataCross – prva farma servera u regiji

Dodajte komentar

Farma servera “Jastrebarsko” u Hrvatskoj je multifunkcionalni centar visoke tehnologije koji pruža izuzetno visok stepen sigurnosti korisnicima. Centri za čuvanje podataka, poput tog, namijenjeni su za backup servere i služe kao lokacije za oporavak od havarije državnim institucijama, bankama, osiguravajućim i drugim kompanijama.

Na takvim serverima čuvaju se miloni gigabajta povjerljivih podataka. Takozvana farma servera u Jastrebarskom, nedaleko od Zagreba, jedina je takve vrste u regiji, izvještava reporter Al Jazeere Ivan Čorkalo.

“Osnovni zadatak data centra jeste da omogući energiju kako bi korisnik bio siguran da će serveri uvijek raditi u dobrim mikroklimatskim uslovima i kako bi davali najbolje performanse”, kaže Krešimir Troha, predsjednik uprave DataCross centra.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Centar imun na katastrofe

Banke, korporacije, državna administracija i druge institucije koje sebi ne smiju dozvoliti gubitak povjerljivih podataka – spremanjem na backup servere omogućavaju njihovo trajno čuvanje. Centar je sagrađen da preživi sve prirodne katastrofe. Udaljen je od zone poplava i potresa. U slučaju kolapsa struje, agregat na dizelski pogon osigurava neprekidno snabdijevanje.

“Znate da je nedavno bilo nevrijeme, kad je nestala struja na području od Jastrebarskog, Karlovca, sve do Zagreba. Nije bilo struje sedam-osam sati, dok HEP [Hrvatska elektroprivreda] nije popravio, a mi smo ovdje, ja volim reći – svijetlili u mraku”, kaže član uprave DataCross centra Marijan Lalić.

Od ideje do realizacije projekta prošle su tri godine. U centar je dosad uloženo gotovo sedam miliona eura, a dio je finansiran novcem Evropske banke za obnovu i razvoj.

“Ovdje je prešlo preko 100 najvećih hrvatskih firmi, nake korporacije, državna adminstracija. Interes je velik, ali trenutno je problem novac za preseljenje, jer, u pravilu, naše su usluge dosta jeftinije nego da korisnik radi sam”, rekao je Troha.

Isplativa investicija

Ovdje se, kažu, ništa ne prepušta slučaju. Poseban segment u radu ovog centra za čuvanje podataka je sigurnost. Napravljen je po najvećim mogućim standardima. Objekt je spolja i iznutra pod nadzorom više od 100 sigurnosnih kamera, kaže reporter Al Jazeere.

Eventualni požari se automatski gase isisavanjem kiseonika. Iako serveri troše energiju i stvaraju toplinu, temperatura je uvijek na istom nivou. To omogućavaju brojni bazeni s vodom za rashladni sistem. Kretanje je ograničeno, a u kontrolnoj sobi detektuje se i najmanji pomak.

“Postoje, od samih ulaznih barijera koje postoje, do kartica koje dobijamo kad se krećemo Data centrom, pa do biometrijske sigurnosti koju pružamo kad želi svoj prostor, što znači da jedini on može ući tamo i niko drugi”, kaže Marijan Lalić.

Centar za čuvanje podataka u Jastrebarskom jedini je od Austrije do Bugarske. Vlasnici procjenjuju da bi se investicija mogla isplatiti za manje od deset godina.

Al Jazeera

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *