Rusko državno tužilaštvo protiv virtuelnih valuta

Dodajte komentar

Ruski organi državne uprave i Banka Rusija planiraju zajedničku akciju u oblasti takozvanih virtuelnih valuta, saopštilo je Državno tužilaštvo nakon sastanka o legitimnosti korišćenja anonimnih sistema virtuelnog plaćanja, uključujući i bitkoin.

Planiranje konkretnog zajedničkog djelovanja Banke Rusije i državnih organa u sprečavanju kršenja zakona u oblasti opticaja novca u Rusiji, podrazumijeva niz konkretnih rješenja u cilju sprečavanja kršenja imovinskih prava građana i organizacija u vezi sa korišćenjem virtuelnih valuta, navodi se u saopštenju.

Uzimajući u obzir strana iskustva „planiraju se dalji koraci na pravnom regulisanju ove oblasti“, prenio je Itar tas.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Centralna banka je 27. januara zvanično zauzela stav prema virtuelnim valutama i najpopularnijom među njima – bitkoinu. Banka ih je okarakterisala kao surogate novca i upozorila građane i kompanije na opasnosti njihovog korišćenja. Pored toga, regulatorni organi smatraju operacije virtuelnim valutama potencijalno sumnjivim, čiji mogući cilj je finansiranje terorizma ili pranje novca.

Bitkoin je najuspješnija i vjerovatno najkontroverzija šema virtuelne valute. Ona se koristi u mnogim zemljama i konkuriše zvaničnim valutama, među kojima i evru i dolaru. Pri tome, bitkoin nema kao garanciju nikakvu imovinu, niti je vezan za bilo koju valutu u svijetu, a njegov kurs se određuje ponudom i potražnjom na tržištu.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *