Radnici Kontejnerskih terminala pregovaraju sa upravom o otpremninama

Dodajte komentar

Uskoro treba da počnu pregovori sa novim vlasnikom, turskom kompanijom Global ports, o realizaciji investicionog i socijalnog programa, najavljeno je iz Sindikalne organizacije Kontejnerskih terminala i generalnih tereta.

– Vjerujemo da i pored mnogih nedoumica koje su pratile proces privatizacije, KTGT može biti jedna od uspješnih kompanija – kazali su predstavnici sindikalne organizacije, ističući da će insistirati na potpunoj primjeni kolektivnog ugovora. Naveli su i da se nadaju da neće biti prinuđeni da potpisani ugovor o koncesiji dovedu u pitanje.

– Zaposleni u kompaniji imaju isti cilj i sigurni smo da se do njega brže dolazi složno nego razjedinjeno – poručili su iz sindikalne organizacije, ističući da je firma poslovala sa gubitkom zbog naslijeđenih problema i krize, dodatno opterećena velikim brojem zaposlenih koji nijesu mogli biti adekvatno angažovani zbog manjeg obima posla. Podsjetili su da su prihvatili da zarade ostanu na istom nivou do obezbjeđenja uslova za povećanje. Ističu da je ta odluka imala uporište u kolektivnom ugovoru, koji predviđa smanjenje zarade do 20 odsto u slučaju kada kompanija posluje sa gubitkom.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

– Koeficijenti složenosti zaposlenih u KTGT su mnogo iznad granskog i opšteg kolektivnog ugovora, a plate su isplaćivane redovno – navode i ističu da je na njihov zahtjev postojeći kolektivni ugovor bio sastavni dio tenderske dokumentacije.

– Suprotno nama dio zaposlenih koji pripada manjoj sindikalnoj organizaciji uporno je negirao validnost važećeg kolektivnog ugovora, mada se danas ne libe da eventualne otpremnine i buduće zarade obračunavaju upravo na osnovu odredaba tog dokumenta – kazali su predstavnici sindikalne organizacije i podsjetili da je zbog toga pokrenut i sudski spor.

Sredinom novembra prošle godine potpisan je ugovor o prodaji državnih 62,09 odsto akcija turskoj firmi za osam miliona eura, a ugovor o koncesiji na lučke usluge za 30 godina potpisan je krajem decembra. Kompanija ima 1,1 hiljadu zaposlenih, među kojima 106 invalida i 30 bolesnih i nesposobnih za rad.

dan.co.me

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *