Gazda kreditira radnike bez kamate

Dodajte komentar

Privatni preduzetnik iz Nove Pazove Cviko Krunić pomaže zaposlenima da prežive ova teška vremena. Izdvojeno šest miliona dinara u fond za pozajmice.

Vlasnik trgovinskog preduzeća Medius iz Nove Pazove smislio je kako da u ovom vremenu sve teže ekonomske krize pomogne svojim radnicima. Bez obzira na to da li su riješili da renoviraju kupatilo, plate školarinu za djecu ili uplate ljetovanje, mogu da računaju na pozajmicu, i to bez kamate!

Cviko Krunić je odlučio da od profita firme ove godine izdvoji šest miliona dinara, kako bi stvorio fond iz koga će radnici moći da uzimaju beskamatne kredite. To znači da firma u kojoj je angažovano 200 radnika, u startu može obezbediti pomoć od oko 30.000 dinara za svakog zaposlenog.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Planirano je da najveći iznos pozajmice bude 70.000 dinara. Fond funkcioniše tako što svi koji mu pristupe plaćaju članarinu od 100 dinara, što je prihod fonda.

“Svaki radnik koji želi pozajmicu, uplaćuje ulog po 10.000, 12.000 ili 14.000 dinara, u zavisnosti od visine pozajmice koju traži. Ulog se uplaćuje tako što se oduzima po dvije hiljade dinara od plate svakog mjeseca. Taj novac će mu biti vraćen kada više ne bude želio da bude član fonda. Ovo je nekadašnja kasa uzajamne pomoći, ali je ideja prepakovana u jednu malo drugačiju pravnu normu”, objašnjava Krunić.

Sa problemom preskupog zaduživanja kod banaka, suočena je cijela Srbija. Svima je poznato da je cijena korišćenja dozvoljenog minusa kod banaka najmanje 30 odsto i da je to veliki teret za ionako male plate. Iz ovoga je proistekla ideja formiranja radničkog fonda, da sa malim zajedničkim naporom firme i zaposlenih radnika mogu uštedeti značajna sredstva koja uzima banka u situaciji korišćenja dozvoljenjnog minusa.

“Živimo u vremenu kada je teško biti i zaposleni i poslodavac, ali čovjek mora imati razumijevanja za svoje radnike”, smatra Krunić. b92

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *