EBRD ove godine Crnoj Gori može odobriti 200 miliona eura

Dodajte komentar

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) ove godine može da obezbijedi kreditne linije Crnoj Gori u vrijednosti od 200 miliona eura.

Šef kancelarije EBRD -a za Crnu Goru Đulio Moreno objasnio je da je taj novac namijenjen sektoru energetike, agrobiznisa, trgovine, industrije, turizma…

“Nastavićemo projekat sa Elektroprivredom (EPCG) za ugradnju pametnih brojila, obezbijedićemo 20 miliona eura za lokalne puteve na sjeveru , razmatramo projekat za proširenje kapaciteta za aerodrom u Tivtu , zaiteresovani smo za sve projekte u energetici i kreditiranje malih i srednjih preduzeća” kazao je danas Moreno na prezentaciji tranzicionog izvještaja za prošlu godinu

Kako je dodao, u sektoru energetike postoji veliki potencijal za ulaganja u Crnu Goru , a cilj tih projekata je da se napravi bolje tržište.

EBRD je je prošle godine investirala u Crnu Goru 81 milion eura što je, prema riječima Morena, generisalo više od 200 miliona eura ukupnih investicija.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

“Prošle godine zabilježen je ekonomski rast nakon nekoliko teških godina. Postoje izazovi na fiskalnom području, a izazov je i visok nivo loših kredita. Kreditini rast je pozitivan nakon nekoliko godina negativnih trendova” kazao je Moreno, dodajući da je izazov deficit platnog bilansa koji je sa učešćem u BDP -u od 20 odsto najviši u regionu.

Podrška za nove vlasnike Brodogradilišta i Instituta “Dr Simo Milošević”

EBRD je spremna na podrži investitore koji pobijede na tenderu za Jadransko brodogradilište i Institut “Dr Simo Milošević” u Igalu.

Moreno je kazao da je od 2006. godine EBRD finasirala 39 projekata vrijednih 400 miliona eura koje su mobilisale investicvije od 800 miliona eura.

Zamjenik direktora za državne strategije i politiku u EBRD-u Piter Sanfi kazao je da je Crna Gora postigla značajan nanpredak u reformama, ali da su one još uviejk usporene.

“Najveći tempo reformi je tri godine pred uključivanje u EU.Crna Gora nije zaglavljena u tranziciji, ali je daleko određeni broj godina od EU. Treba da ubrza reforme sada zato što se nalazi u drugačijem okruženju u odnosu na period kada je EU imala manji broj članica” kazao je Sanfi.

On je rekao da je teško procijeniti koliko će tranzicija potrajati, te da ima zemalja članica EU u kojima još nije završen taj proces poput Mađarske, Poljske, Slovenije…

vijesti.me

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *