Manjinski akcionari “Trebjese” izgubili spor oko isplate dividende

1 komentar

Članovi Udruženja manjinskih akcionara pivare „Trebjesa“ izgubili su spor koji su protiv te fabrike pokrenuli radi naplate dividende za 2010. i 2011. godinu. U korist „Trebjese“ Apelacioni sud je u decembru potvrdio odluku Privrednog suda, nakon čega su akcionari preko svog zastupnika odmah zatražili reviziju kod Vrhovnog suda. S obzirom da je Apelacioni sud potvrdio presudu, ona je izvršna i pravosnažna, pa su advokati pivare već pokrenuli naplatu troškova spora. Svaki tužilac, to jest akcionar, dužan je da plati po 500 eura. Iz Upravnog odbora Udruženja navode da je dividendu tužbom zatražilo 207 akcionara, među kojima je i 25 sadašnjih radnika fabrike, pa su ukupni troškovi parničnog postupka preko 100 hiljada eura.

– Na kućne adrese stiže obavještenje članovima koji su potpisali da tužbom treba tražiti spornu dividendu i da će im se od penzije odbijati navedeni iznos, što će biti slučaj i sa zaposlenima u pivari koji su na isti način tražili naplatu, a ti troškovi će im se odbijati od plata – naveli su iz tog udruženja.

Iz tog tijela naglašavaju da su se prije pokretanja spora bezuspješno pokušali da dogovore sa nadležnima u pivari da se sporna dividenda isplati i da se ne ide na sud. Kako pojašnjavaju naplata troškova parničnog postupka, koji su izgubili, ne bi trebalo da se vrši, jer spor još nije završen. Stoga se Udruženje obratilo Vrhovnom sudu, Sudskom savjetu, Advokatskoj komori, zaštitniku ljudskih prava i Komisiji za preispitivanje privatizacija.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

– Zahtijevamo da se odmah stopira naplata tih troškova jer praksa a i zakoni nalažu da se to ne može raditi dok spor ne bude u potpunosti završen. Dokaz da nije završen je i to što smo od Vrhovnog suda zatražili reviziju presude, a spremni smo da svoje pravo zarad bespravno neisplaćene dividende tražimo i kod međunarodnih sudova. Tražeći da se ispravi nešto što nam je učinjeno, sad treba da platimo, a ništa loše nijesmo učinili ni ovoj državi a ni pivari – kazali su iz upravnog odbora.

Dividende za 2010. i 2011. godinu od 9,3 miliona eura, manjinskim vlasnicima nijesu isplaćivane jer je na skupštinama akcionara „Trebjese“ donošena odluka da se dobit iz te dvije godine ostavi na računima kompanije kao neraspoređena. Niko od članova udruženja od oktobra 2012. godine nema više udjela u „Trebjesi“ jer su u tom periodu prodali dionice za po 120 eura po akciji, pa je američko-kanadski pivarski gigant „Molson kors“ sada vlasnik 98,4 odsto pivare. Iz Udruženja tvrde da im je dividenda oteta, a onda su njom plaćali im akcije koje su prodavali sadašnjem vlasnik.

Gase udruženje

Upravni odbor Udruženja prije nekoliko dana održao je sjednicu na kojoj je odlučeno da se do početka maja pripremi skupština te organizacije koja je nekada brojala i preko 600 članova dioničara, penzionera, bivših i sadašnjih radnika. Na toj sjednici konačno će se i zaključiti postojanje udruženja, a potom će o istom obavijestiti i nadležno Ministarstvo pravde kod kojeg su inače registrovani kao NVO.

dan.co.me

Podijeli ovaj članak
1 Komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *