Admiral Markets: Euro opet jača, cijena dionica i zlata raste!

Dodajte komentar

Prošle sedmice izašlo je nekoliko vijesti koje su ponovo oslabile dolar a ojačale euro.

Iz SAD-a je došao podatak da je u prvom mjesecu otvoreno mnogo manje novih radnih mjesta nego se očekivalo (113.000 a očekivalo se 185.000) što je osim na slabljenje dolara uticalo i na rast dionica, nafte i zlata, no za lošiji podatak je najvjerovatnije odgovorno loše vrijeme koje je nedavno na 10-ak dana paraliziralo pola SAD-a te se već u idućem mjesecu očekuju bolji rezultati.

Iz Evrope je najvažnija vijest bila odluka Evropske centralne banke da za sada neće preduzimati nikakve dodatne mjere podsticanja finansijskog sektora i ekonomskog rasta, jer očekuju da će idućih mjeseci ipak doći do pozitivnih kretanja u ekonomiji Eurozone. Dodatan argument je to što kamatne stope na državne obveznice gotovo svih članica Eurozone već duže vrijeme samostalno padaju te se sada nalaze na istim nivoima kao i prije finansijske krize. A ako kamatne stope padaju, države će lakše moći otplatiti dosadašnje dugove te se u idućim mjesecima moći jeftinije zadužiti te na taj način podsticati potrošnju i privredni rast.

Trenutni kurs EUR/USD na platformama Admiral Marketsa iznosi 1,3630 što je oko 1% iznad kursa prošlog ponedjeljka.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Američki dolar je osim u odnosu na euro oslabio i u odnosu na gotovo sve ostale najtrgovanije valute.

Za ovu sedmicu nema mnogo najavljenih vijesti koje bi mogle imati velik uticaj na kretanje vrijednosti valuta, pa će tržišta vjerovatno sagledati širu sliku i fokusirati se na dugoročne trendove. Popis vijesti koje jesu najavljene pogledati možete na ekonomskom kalendaru Admiral Marketsa.

S obzirom na vijesti od prošle sedmice, kakva kretanja vrijednosti valuta očekivati u narednom periodu?

Euro je prošle nedjelje ponovo ojačao u odnosu na američki dolar, ali to je najvjerovatnije samo privremeno jer je na loš podatak na američkom tržištu rada uticalo najviše loše vrijeme, a kada je u pitanju odluka Europske centralne banke o nepreduzimanju nikakvih dodatnih mjera podsticanja finansijskog sektora Eurozone, mnogi analitičari smatraju da takvom odlukom ECB samo odgađa mjere koje će prije ili kasnije morati napraviti jer će se situacija na jugu Evrope teško sama od sebe popraviti. Radi toga, privremeno jačanje eura trebalo bi iskoristiti za prodaju ove valute, koja bi u toku godine trebala značajnije oslabiti u odnosu na američki dolar.

Kao što je bilo najavljeno u prethodnim analizama, kurs USD/JPY je pao na nešto iznad 100,00 što nije loš nivo za dugoročne kupovne naloge na ovom paru, jer se u toku godine očekuje jačanje dolara i u odnosu na japanski jen.

Sve one koje žele naučiti koji sve faktori utječu na vrijednost valuta, pozivamo na besplatno online predavanje koje će se održati u utorak, 11.02.2014., u 18:00h. Tema će biti „Fundamentalna analiza na Forexu a prijaviti se možete putem OVE STRANICE.

Josip Kokanović, mag. oec.
Analitičar
Admiral Markets

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *