Rada i Solana bez koncesije

Dodajte komentar

olana Bajo Sekulić i Bjelasica Rada, kojom upravlja Eurofond, nemaju koncesiju za eksploataciju soli, odnosno mineralne vode, konstatovala je Vlada u informaciji o statusu tih ugovora o koncesiji.

Prema njihovim navodima, Solana, kojoj je u decembru 2011. godine oduzeta koncesija, nema pravo ni da učestvuju na javnom nadmetanju za davanje koncesija jer je u klasičnom stečaju.

– Zakonom o koncesijama definisano je da su nepodobni da učestvuju na javnom nadmetanju za davanje koncesija privredna društva nad kojima je pokrenut stečajni postupak ili likvidacija. Ovo zakonsko rješenje onemogućava Solanu Bajo Sekulić da ponovo konkuriše za dobijanje koncesije – piše u informaciji Vlade.

Solana je u stečaju od 2005. godine, a bankrot je proglasio sudija Privrednog suda Dragan Vučević 2011. godine.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Kada je u pitanju Bjelasica Rada, koja je od 2007. godine u stečaju, njoj je koncesija na eksploataciju mineralne vode sa izvorišta „Čeoče” istekla 2009. godine. Tada su se obratili Ministarstvu ekonomije sa zahtjevom za produženje koncesije. Ministarsvo je pripremilo aneks ugovora i procesuiralo predlog, ali procedura nije sprovedena do kraja, pa je ministarstvo 2011. godine ponovo pripremilo predlog, a Vlada ih zadužila da produže koncesiju.

Aneks ugovora, kojim je predviđeno produženje koncesije do aprila ove godine, usvojen je sredinom 2012. godine, ali još nije potpisan. Koncesionar je trebalo da uplati 385 hiljada fiksne koncesione naknade, dok je fiksna 5,5 odsto godišnje vrijednosti proizvodnje.

Prema informacijama Vlade, dobijenim od stečajnog upravnika, Bjelasica Rada bi trebalo da izađe iz stečaja, odnosno da se postupak reorganizacije uspješno privede kraju.

Vlada nije imala nikakve zaključke u vezi sa Solanom i Bjelasicom Radom, već je samo konsatovala da je usvojila informaciju o statusu ugovora o koncesiji. (dan.co.me)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *