U aerodrome uložiti 41 milion eura do 2030.

Dodajte komentar

Master planom razvoja Aerodroma Crne Gore do 2030. procijenjeno je da su u podgorički i tivatski aerodrom neophodna ulaganja u iznosu od oko 41 milion eura, navodi se u informaciji o prioritetnim razvojnim projektima iz oblasti saobraćaja, koju je juče usvojila Vlada.

Master plan razvoja Aerodroma Crne Gore do 2030. definiše strategiju razvoja Aerodroma Podgorica i Aerodroma Tivat sa utvrđenim slijedom unapređenja kapaciteta i kvaliteta usluge u odnosu na prognoziranu tražnju.

– Kada je u pitanju nova terminalna zgrada na podgoričkom aerodromu, pokazalo se da je prognoza sadržana u Master planu razvoja Aerodroma Crne Gore do 2030. godine, za ovaj period isuviše optimistična i samim tim donošenje investicionih odluka treba odložiti. Svaka preuranjena aktivnost na izgradnji ovakvih kapaciteta uslovila bi ogromne troškove za njihovo održavanje, a eksploatacija sadržaja bi bila krajnje nedovoljna. Sadašnji kapaciteti mogu zadovoljiti tražnju u narednih 5-6 godina – navodi se u Vladinom dokumentu.

Dodaje se da procijenjena vrijednost investicija, definisanih Master planom, za prvu fazu razvoja za Aerodrom Podgorica, iznosi 39,9 miliona eura.

– Ali imajući u vidu da je neophodno odložiti projekat izgradnje nove terminalne zgrade i pristanišne platforme, ovaj iznos će značajno biti umanjen i iznosiće cca 11 miliona eura – kaže se u dokumentu.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Navedeno je da trend rasta saobraćaja na Aerodromu Tivat premašuje i optimistične prognoze i upućuje na neophodnost brže realizacije investicija.

– Saobraćajni pokazatelji su uslovili donošenje odluke o brzoj gradnji nove terminalne zgrade na Aerodromu Tivat – kaže se u dokumentu.

Procijenjena vrijednost investicija, definisanih Master planom, za prvu fazu razvoja za Aerodrom Tivat iznosi 22,6 miliona eura.

–        Nova terminalna zgrada je predviđena u drugoj fazi razvoja, ali je procijenjeno da je neophodno raditi u ovoj fazi zbog brzog rasta saobraćaja. Imajući u vidu neophodnost izgradnje nove terminalne zgrade da bi se zadovoljila tražnja, ovaj iznos će biti uvećan i iznosiće cca 30 miliona eura – navodi se u Vladinom dokumentu.

Dodaje se da se ovaj iznos odnosi na proširenje i rekonstrukciju manevarskih površina i pristanišne platforme i novu terminalnu zgradu sa pratećom infrastrukturom.

Posebna pažnja prema dugu Montenegro Airlinesa

U Master planu razvoja aerodroma Crne Gore se posebna pažnja poklanja dugovima Montenegro Airlinesa prema JP Aerodromi Crne Gore. Navedeno je da ti dugovi u značajnoj mjeri mogu uticati na dalji planirani infrastrukturni razvoj aerodroma u Podgorici i Tivtu.

– Predstavnici Ministarstva saobraćaja i pomorstva su u intenzivnoj komunikaciji sa mendžmentom obje kompanije, kao i predstavnicima Ministarstva finansija i Komisije za kontrolu državne pomoći, kako bi, u najkraćem roku, predložili model regulisanja duga, koji će u značajnoj mjeri relaksirati pozicije avio prevoznika i aerodromskog preduzeća na tržištu – navodi se u Vladinom dokumentu.

Za puteve opredijeljeno 52,7 miliona eura

U cilju da se planski i u kontinuitetu obezbijede potrebna finansijska sredstva za održavanje, zaštitu, rekonstrukciju i izgradnju puteva, Ministarstvo saobraćaja i pomorstva i Direkcija za saobraćaj su pripremili Predlog plana redovnog i investicionog održavanja, rekonstrukcije i izgradnje državnih puteva za 2014. godinu.

Tekućim budžetom je za te namjene predviđeno 9,8 miliona eura, a kapitalnim 42,9 miliona eura.

pobjeda.me

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *