AB Volvo otpušta 4.400 radnika

Dodajte komentar

Švedska kompanija za proizvodnju kamiona AB Volvo planira da otpusti 4.400 zaposlenih pošto je u četvrtom kvartalu 2013. godine zabilježen pad profita za 37%.

Izvršni direktor Volva Olof Person rekao je da će gubici, koji uključuju i ranije najavljeno smanjivanje broja zaposlenih za 2.000, pogoditi poslodavce širom svijeta u oblastima proizvodnje kamiona, tehnologije, trgovine, marketinga, informacionih tehnologija, finansija i ljudskih resursa.

Person je objasnio da će smanjenje broja zaposlenih pomoći Volvu da efektivnije iskoristi svoje resurse i da je ono posljedica transformacije kompanije. Smanjenja će početi odmah i očekuje se da budu u većem dijelu završena tokom 2014. godine.

Odluka o otpuštanjima donijeta je pošto je kompanija prijavila profit od 548 miliona kruna (84 miliona američkih dolara), što je pad u odnosu na isti period 2012, kada je profit iznosio 869 miliona kruna (oko 133 miliona američkih dolara).

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Do pada profita došlo je zbog dodatnih troškova nastalih zbog ispravki koje su rađene na kamionima. Pad profita zabilježen je uprkos rastu prodaje od osam odsto i prihoda od prodaje u visini od 76,6 milijardi kruna (oko 11,75 milijardi američkih dolara) i nešto više od 61.000 isporučenih kamiona, što je rast od 15 odsto.

Porast broja isporučenih kamiona bio je uslovljen tražnjom u Severnoj Americi i Brazilu, kao i prodajom u Evropi uoči stupanja na snagu oštrijih pravila o izduvnim gasovima.

Uprkos padu profita, kompanija je zadržala dividendu na nivou od tri krune po akciji.

Cijena akcija Volvoa porasla je za 4,9 odsto, dostigavši cijenu od 89,7 kruna na ranom trgovanju na Stokholmskoj berzi.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *