Premijer Japana: Dajte veće plate

Dodajte komentar

Osnovne plate u Japanu su prošle godine bile na nivou iz 2009. godine kada su potonule na 16-godišnji minimum zbog recesije koja je pogodila čitav svijet.

To bi, kako ocjenjuje njujorška agencija Blumberg, moglo predstavljati rizik po ličnu potrošnju, u trenutku kada se ta zemlja priprema za veći porez na potrošnju.

Kako javlja Blumberg, plate u Japanu su, kada se izuzmu bonusi i naknade za prekovremeni rad, prema podacima japanskog ministarstva rada, pale na 98,9 poena u 2013. godini, u odnosu na period od prije četiri godine, kada su bile na nivou od 100 poena.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Iz tog razloga, japanski premijer Šinzo Abe je pozvao kompanije da povećaju plate, a usljed tržišnih previranja, poslovni lideri i predstavnici sindikata japanskih kompanija sastali su se danas kako bi otpočeli razgovore o platama, koji bi trebalo da konačno daju rezultata u martu, mjesec dana prije podizanja poreza na promet na osam odsto.

“Izuzetno je važno da kompanije koje su uvećale svoj profit zahvaljujući stimulativnim mjerama poznatijim kao ‘Abenomiks’ iskoriste ta sredstva za podizanje plata i otvaranje novih radnih mjesta”, izjavio je generalni sekretar japanske vlade, Jošihide Suga u Tokiju. b92

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *