Premijer Japana: Dajte veće plate

Osnovne plate u Japanu su prošle godine bile na nivou iz 2009. godine kada su potonule na 16-godišnji minimum zbog recesije koja je pogodila čitav svijet.

To bi, kako ocjenjuje njujorška agencija Blumberg, moglo predstavljati rizik po ličnu potrošnju, u trenutku kada se ta zemlja priprema za veći porez na potrošnju.

Kako javlja Blumberg, plate u Japanu su, kada se izuzmu bonusi i naknade za prekovremeni rad, prema podacima japanskog ministarstva rada, pale na 98,9 poena u 2013. godini, u odnosu na period od prije četiri godine, kada su bile na nivou od 100 poena.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Iz tog razloga, japanski premijer Šinzo Abe je pozvao kompanije da povećaju plate, a usljed tržišnih previranja, poslovni lideri i predstavnici sindikata japanskih kompanija sastali su se danas kako bi otpočeli razgovore o platama, koji bi trebalo da konačno daju rezultata u martu, mjesec dana prije podizanja poreza na promet na osam odsto.

“Izuzetno je važno da kompanije koje su uvećale svoj profit zahvaljujući stimulativnim mjerama poznatijim kao ‘Abenomiks’ iskoriste ta sredstva za podizanje plata i otvaranje novih radnih mjesta”, izjavio je generalni sekretar japanske vlade, Jošihide Suga u Tokiju. b92

Check Also

Evropska ekonomija u snažnom oporavku: U julu zabilježen rast industrijske proizvodnje viši od 9%

Industrijska proizvodnja u Evropi ponovo je snažno porasla u julu, koji je označio početak oporavka …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *