Montenegro bonus krije koliko se novca sipa u KAP

Dodajte komentar

Predsjednik Odbora direktora državnog Montenegro bonusa Darko Uskoković već dva mjeseca ignoriše zahtjev skupštinskog Odbora za ekonomiju, finansije i budžet da zakonodavnoj vlasti dostavi podatke koliko su novca dobili od države za organizovanje proizvodnje u Kombinatu aluminijuma (KAP) i obezbjeđivanje sirovina.

To skupštinsko tijelo traži informacije i o finansijskim rezultatim poslovanja Montenegro bonusa od dana kada je preuzeo KAP, koliko su troškova imali za vraćanje neovlašćeno potrošene struje evropskoj interkonekciji, kao i koliko je iznosila i na koji način se vrši plaćanje fakturisane cijene struje KAP-u.

Prvi dopis Odbora Montenegro bonusu upućen je 5. decembra, a drugi 13. januara.

Uskoković je početkom novembra, kada je Odbor razmatrao realizaciju zaključaka za KAP, tvrdio da Montenegro bonus za pokrivanje troškova upravljanja fabrikom nije dobio ni cent od države niti bilo koga drugog. On je poslanicima rekao da bi ti odgovori bili “skup podataka koji ništa ne znače”.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Nakon toga član Odbora Damir Šehović (SDP) saopštio je u Skupštini da KAP za nešto više od pola godine košta građane skoro 13 miliona eura, što se od javnosti krije.

Održavanje nerentabilne proizvodnje u KAP-u koštalo je državni budžet skoro šest miliona eura od uvođenja stečaja 8. jula, do kraja prošle godine.

To je otkriveno u Vladinom dokumentu u vezi sa situacijom u KAP-u, koji nije objavljen na sajtu. Navedeno je i da su građani platili oko tri miliona eura krađu struje iz evropskog sistema za rad KAP-a, a da treba još oko 3,6 miliona eura da bi se to platilo. Pošto nije prošlo da to bude plaćeno iz državnog budžeta, pominje se da će ostatak kradene struje biti plaćen iz dobiti CGES-a, koji je u većinskom vlasništvu Crne Gore.

Teško do šefa Bonusa

“VIjesti” su pokušale da dobiju odgovore o načinu finansiranja KAP-u od Darka Uskokovića, ali on ne odgovara na telefonske pozive. Ne odgovara duže vrijeme.

Ni Vlada te podatke ne objavljuje na sajtu, iako se na sjednicama bavi i finansiranjem KAP-a novcem građana.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *