Kina: Pod nož zbog posla

Dodajte komentar

Milioni mladih Kineza koji pokušavaju da nađu prvi posao okreću se estetskoj hirurgiji da bi povećali svoje šanse, a dio njih je “popustio” reklami i modelira nos po uzoru na oblik Ajfelovog tornja.

“Pod uticajem smo ljepote Ajfelovog tornja i zato se ne zadovoljavamo malim korekcijama nosa, mi ga rekonstruiramo”, rekao je hirurg Vang Ksuming, koji svakog mjeseca izvrši desetak operacija te vrste.

Kineski poslodavci ne kriju važnost tjelesnih kriterijuma prilikom izbora kandidata za posao, a neki u svojim oglasima navode i poželjni stas.

Zato se studenti sve više obraćaju estetskim hirurzima u nadi da će na taj način navesti poslodavca da baš njima da posao.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Konkurencija je oštra, u prilog čemu govori podatak da je prošle godine fakultet završilo oko 7 miliona mladih koji moraju da uđu na tržište rada.

U Čongkingu na jugozapadu Kine, gdje se nalazi klinika dr Vanga Ksuminga, svuda se mogu vidjeti reklame za estetske klinike, među kojima je i Vangova koja reklamira “Ajfelov nos”.

“Studenti se nalaze pod velikim pritiskom da bi našli posao poslije završenog fakulteta. Ako imaju dobre karakteristike lica, imaju i bolje šanse za posao”, kaže dr Vang dodajući da mu je klijentela uglavnom ženska.

Inače, ljekari njegove klinike kažu da “Ajfelov nos” nije jeftina, operacija koja košta oko 7.200 eura i ima samo maglovit odnos s pariskom metalnom konstrukcijom.

“Ajfelov toranj je klasični spomenik, s iznimnom estetskom formom i mi pokušavamo da kombinujemo medicinu i umjetnost”, kažu u Vangovoj klinici.

Međutim, studenti u potrazi za poslom ne rekonstruišu samo noseve.

Ksu Jang, 26-ogodišnja Kineskinja iz Pekinga priznaje da je išla na liposukciju, motivisana potragom za poslom, smatrajući sebe debelom.

Zbog svih njih, kineski sektor estetske kirurgije bilježi posljednjih godina veliki rast koji ide čak do 40 odsto godišnje, zbog čega je Kina treće najveće svjetsko tržište u domenu plastične hirurgije, iza SAD i Brazila. buka.ba

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *