Država ostala bez 3,2 miliona eura dobiti CGES-a zbog krađe struje

Odbor direktora Crnogorskog elektroprenosnog sistema (CGES) nakon dvodnevne sjednice utvrdio je predlog raspodjele dobiti akcionarima od 6,5 miliona eura. Od toga će većinskom vlasniku – državi pripasti oko 3,25 miliona eura, nakon odbitka poreza na dividendu. Prema zaključku Vlade, dobit države ide za plaćanje preostalog iznosa za struju koju je krao Kombinat aluminijuma iz evropskog sistema prošle godine.

Predsjednik borda CGES-a Dragan Laketić potvrdio je “Vijestima” da će Vlada, u skladu sa svojom odlukom i Zakonom o budžetu, novac od prihodovane dobiti iskoristiti za plaćanje struje evropskoj interkonekciji.

“Iznos dobiti Vlade otprilike odgovara iznosu novca koji će biti potreban da se kupi i vrati preuzeta električna energija. Od evropskih partnera nije bilo pritiska, rokovi su fleksibilni i ova obaveza će biti plaćena do kraja februara”,rekao je Laketić.

KAP je, zahvaljujući infrastrukturi CGES-a, koji uz saglasje Vlade nije mogao aluminijumsku kompaniju da skine sa mreže, od kraja februara do druge polovine maja 2013. neovlašćeno trošio struju od evropskih partnera. Poslije ozbiljne opomene CGES-u i Vladi, tokom prošle godine novcem građana vraćen je prvi dio duga od oko 3,2 miliona. Potom je najavljeno da će druga polovina obaveze biti vraćena nakon što Vlada dobije dividendu od CGES-a.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Granična policija je zbog krađe struje 10. jula uhapsila bivšeg finansijskog direktora KAP-a Dmitrija Potrubača jer je ova kompanija neovlašteno potrošila energiju vrijednu 9,64 miliona eura. Osnovno državno tužilaštvo u Podgorici zvanično je prije nekoliko dana saopštilo da odustaju od njegovog gonjenja zbog nedostatka dokaza.

“Odbacivanje tih optužbi znači da neko drugi nužno mora da snosi odgovornost za dugove KAP-a za električnu energiju. Postupci predstavnika Vlade u Upravnom odboru KAP-a doveli su do toga da kompanija troši električnu energiju bez ugovora i bez plaćanja”, saopštili su iz of- šor firme CEAC koja je rukovodila KAP-om sve do uvođenja stečaja 8. jula prošle godine.

Terna protiv dividende

Tokom maratonske sjednice, koja je bila posvećena biznis planu kompanije, predstavnici italijanske Terne dovodili su u pitanje održivost biznis plana CGES-a u periodu  do 2018. godine i otvoreno se protivili donošenju odluke o raspodjeli dividende akcionarima.

“Njihove primjedbe su se odnosile na pretpostavke biznis plana”, objasnio je kratko Laketić.

Check Also

Norveška vlada traži 49 milijardi dolara iz stabilizacionog fonda

Norveška bi ove godine trebalo da povuče gotovo 50 milijardi dolara iz državnog stabilizacionog fonda …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *