Britanci ciljaju meksičku naftu

Dodajte komentar

Velika Britanija vjeruje da će “hrabre reforme meksičkog energetskog sektora” otvoriti mogućnost britanskim kompanijama da vade naftu iz velikih dubina okeana.

“Hrabra reforma koja će meksički energetski sektor otvoriti stranim investitorima pruža priliku britanskim kompanijama da ponude svoju stručnost u vađenju nafte iz velikih dubina”, izjavio je danas zamjenik premijera Britanije Nik Kleg.

Kleg je posjetio Meksiko sa delegacijom od 40 poslovnih lidera iz britanskog građevinskog i energetskog sektora, prenosi agencija AP.

“Vjerujem da nema mnogo mjesta u svijetu gdje su reforme energetskog sektora hrabre i značajne kao ove koje je pokrenuo predsjednik Meksika Enrike Penja Njeto”, rekao je Kleg novinarima u Meksiko Sitiju.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Meksički Kongres je u decembru izglasao istorijski zakon kojim se meksička naftna i gasna industrija otvara za inostrane investicije prvi put otkako je nacionalizovana prije 75 godina.

Izmjena Ustava ključni je dio obimnog programa reformi kog je pokrenuo Penja Njeto, iako je za stupanje zakona na snagu potrebno da ga odobre zakonodavci.

Prozivodnja nafte u Meksiku drastično je smanjena u posljednjoj deceniji, a analitičari navode da je državnom monopolu očajnički potrebna inostrana pomoć da bi tražio naftu u velikim dubinama, izgradio nove rafinerije i vadio gas iz škriljaca. b92

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *