Žugić turskim investitorima prezentovao mogućnosti ulaganja u Crnu Goru

Dodajte komentar

Ministar finansija Radoje Žugić prezentovao je turskim investitorima mogućnosti ulaganja u našu državu u sklopu zvanične posjete toj zemlji. Tokom boravka u Turskoj konstatovano je da postoji značajan prostor za dodatno unapređenje ekonomske saradnje dvije države.

Osim ministra finansija, u sastavu crnogorske delegacije su Miodrag Radonjić, generalni direktor Direktorata za trezor u Ministarstvu finansija, Angelina Živković, generalna direktorka Direktorata za državne puteve u Ministarstvu pomorstva i saobraćaja, Zoran Đikanović, predsjednik Komisije za hartije od vrijednosti i Gojko Maksimović, direktor Montenegro berze.

Tokom boravka u Istanbulu predstavnici crnogorske delegacije su, u organizaciji Istanbulske i Montenegro berze, posjetili Istanbulsku berzu, koja je odnedavno suvlasnik Montenegro berze i imali više bilateralnih sastanaka.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

“Ministar finansija, predsjednik Komisije za hartije od vrijednosti i direktor Montenegroberze su, pred velikim brojem turskih investitora, prezentovali mogućnosti ulaganja u Crnu Goru u oblasti finansijskog tržišta, zatim u monetarnoj sferi, bankarskom sektoru, te u sektorima saobraćaja, infrastrukture, turizma i energetike. Na prezentaciji, koja je bila veoma posjećena i koju je karakterisao visok stepen interakcije, naša delegacija je predstavila pogodnosti ulaganja u Crnu Goru, polazeći od postojećeg stanja i perspektiva crnogorske ekonomije. Izražena su zajednička očekivanja da će se dosadašnja uspješna saradnja nastaviti i obogatiti novim sadržajima“, saopšteno je iz Ministarstva finansija.

Nakon sastanka sa turskim investitorima, ministar Žugić susreo se predsjednikom Istanbulske berze, Ibrahimom Turhanom.

“Sagovornici su izrazili zadovoljstvo dosadašnjom saradnjom i istakli da, osim u oblasti tržišta kapitala, postoji značajan prostor za dodatno unapređenje ekonomske saradnje i u ostalim oblastima“, ističu u Ministarstvu.

U okviru boravka u Turskoj, delegacija na čelu ministrom Žugićem se sastala sa predstavnicima turske kompanije Gulsan koja je, zajedno sa turskom kompanijom Dogus, dostavila ponudu za izgradnju prioritetne dionice Smokovac-Mateševo autoputa Bar-Boljare, a koja je, od strane Vlade Crne Gore, ocijenjena kao drugorangirana.

“Ovom prilikom se diskutovalo o infrastrukturnim projektima, odnosno obilaznicama oko primorskih gradova Herceg Novi, Budva i Bar na trasi i nivou brze saobraćajnice duž Crnogorskog primorja. Predstavnici Gulsan kompanije potvrdili su snažno interesovanje za investiranje u Crnoj Gori i istakli da je obezbijeđena puna podrška i autorizacija za usaglašavanje finansijskog aranžmana od AFII fonda sa sjedištem u Singapuru, čiji ponuđeni model uključuje formiranje kompanije posebne namjene i valorizaciju imovine i resursa koje će biti založeni na nju, a ne zahtijeva izdavanje suverenih garancija, odnosno ne dovodi do povećanja javnog duga“, saopšteno je iz Ministarstva.

Na sastanku je dogovoren nastavak aktivnosti kako bi, prilikom predstojećeg dolaska predstavnika Gulsan kompanije i AFII fonda u Crnu Goru, bio usaglašen model saradnje. CdM

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *