Građanska alijansa: CBCG kriva što nema platnog prometa

Dodajte komentar

Monetarna vlast u Crnoj Gori, osam godina od nezavisnost, ne želi da uspostavi direktni platni promet sa Srbijom, smatraju u Građanskoj alijansi i poručuju da zbog toga građani plaćaju više od deset miliona eura provizije stranim bankama.

„Obrazloženje nadležnih se ponavlja i navode da ne postoji interesovanje crnogorskih komercijalnih banaka. Takav stav banaka, naravno, ne treba da čudi, jer većina od tog novca završi u njihovim matičnim (inostranim) bankama. Ćerke banke rade u interesu majki banaka“, kazali su iz Građanske alijanse.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Oni su podsjetili da je nepostojanje zakonskih mogućnosti kojima bi se banke obavezale na uspostavljanje direktnog platnog prometa sa Srbijom, glavni argument Centralne banke Crne Gore (CBCG) za postojeće stanje.

„Pri tome se „zaboravlja“ da su još davne 2007. godine guverneri centralnih banaka Srbije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine potpisali Sporazum o kliringu međunarodnih plaćanja. Taj akt, između ostalog, podrazumijeva da se korisniku sredstava ne naplaćuje provizija na novčani priliv. Godinu kasnije, stvoreni su i svi tehnički uslovi za uspostavljanje direktnog platnog prometa između dvije zemlje“, naveli su iz GA.

Prema njihovim riječima, dužnost monetarne vlasti u Crnoj Gori je da djeluje kao fiskalni agent i savjetnik države štiteći finansijske interese njenih građana.

„U vremenu ekonomske krize i tendencije rasta zaduživanja, smatramo da je odgovornost Centralne banke da osmisli ambijent i pomogne u uspostavljanju regulative koja će smanjiti troškove svojim građanima. GA sugeriše da CBCG treba iniciraju neophodne zakonske promjene i usklađivanje propisa zbog čijeg odsustva se dozvoljava gubitak značajnih sredstava a koja bi umjesto u trezore ino banaka mogla biti preusmjerena u „odmrzavanje“ penzija, povećanje socijalnih davanja, izgradnju novih vrtića, studentskog doma, bolnice, skloništa za beskućnike“, zaključili su iz GA. Portal RTCG

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *