A2A odlučuje ide li ili ostaje u EPCG

Dodajte komentar

Čelni ljudi italijanske kompanije A2A, koja je vlasnik 43,7 odsto akcija crnogorske Elektroprivrede EPCG, od naredne sedmice će boraviti u Crnoj Gori i sa predstavnicima Vlade pregovarati o EPCG, potvrdio je premijer Milo Đukanović.

Petogodišnji ugovor Vlade i A2A, prema kojem su Italijani dobili menadžment u crnogorskoj kompaniji i suvlasnički udio, ističe na kraju ove godine.

Đukanović je kazao da će sa italijanskim partnerima, osim važnog ugovornog odnosa, razgovarati o izgradnji drugog bloka Termoelektrane (TE) u Pljevljima.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

“Optimista sam, vjerujem da imamo prostora za dogovor, vjerujem da će sastavni dio tog dogovora biti donošenje odluke o početku realizacije investicije”, rekao je Đukanović Radiju Crne Gore.

Prema saznanjima Vijesti, italijanski A2A rado bi izašao iz EPCG prodajom paketa akcija koji je 2009. platio oko 430 miliona eura. Za to mu, prema ugovoru, treba saglasnost Vlade. Jedna od opcija biće da Vlada i A2A pregovaraju o uslovima nastavka saradnje.

Izvori Vijesti sa obje strane tvrde da nije isključeno ni da partner iz Italije pokrene arbitražu protiv Crne Gore zbog problema EPCG koje je izazvao Kombinat aluminijuma, kao i mijenjanja regulatornog okvira za određivanje cijena struje. Prema indikatorima iz ugovora, predviđano je da se ta pravila neće mijenjati. Ne odgovara im ni da se nastavi snabdijevanje KAP-a strujom.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *