Salvador Dali u udaru na inflaciju

Dodajte komentar

Stanovnici Rija, koji su siti konstantnog rasta cijena uoči ovogodišnjeg Svetskog prvenstva u fudbalu i Olimpijskih igara 2016, pokrenuli su Fejsbuk stranicu “Rio nadrealno – nemojte plaćati” (Rio – Don't Pay) u znak protesta zbog drastičnih poskupljenja u barovima, restoranima i prodavnicama, piše londonski “Gardijan”.

Stranica je ubrzo stekla 150.000 pratilaca, a njihov broj je u stalnom porastu.

Stranica koristi termin “nadrealno” (igra riječi sa nazivom brazilske valute “real”), ocjenjujući da on najbolje opisuje rast cijena u Riju.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Sendvič košta 5 funti, zelena salata 10 funti, dok “hamburger sa suvim mesom, minijaturnim kiselim krastavčićem, šakom pomfrita i razvodnjenim salatnim sosom” košta 6 funti, navodi Leonardo Mezeron Tubino, koji postavlja i fotografije kako bi dokazao svoje tvrdnje.

Inflacija u sektoru nekretnina posebno zabrinjava Brazilce, jer su cijene stanova skočile za 15 do 20 odsto u prethodne dvije godine. “Karioke” smatraju da je vrijeme da uzvrate udarac, a za “bojno polje” su odabrali Fejsbuk.

Sam “$urreal” je lažna novčanica sa likom čuvenog španskog slikara nadrealiste, Salvadora Dalija. Najtiražniji dnevni list u Rio de Žaneiru, “O Globo”, našalio se u jednom tekstu da je grad sazreo za sopstvenu valutu – i nije bilo potrebno mnogo vremena da se duhovite “karioke” dosjete da stvore novčanicu sa Dalijevim likom na mjestu na kojem se najčešće nalaze brazilski nacionalni heroji.

“Ne možemo da se ponašamo kao tipični Brazilci i da se slažemo sa nečim što je pogrešno. Progutajte vic koji ste napravili. Moramo da zaustavimo ovo, pošto situacija postaje ozbiljna. Nije šala kada trošim mnogo više nego što zarađujem”, izjavio je TV montažer Andrea Kals za agenciju Blumberg.

Fejsbuk stranica obiluje savjetima građanima Rija kako da uštede: da nose svoje ležaljke na plažu umjesto da ih iznajmljuju, da javno sramote bahate taksiste, da ne zalaze u preskupe barove. Stranica “Nardrealno” takođe promoviše pokret Isorporzinho (frižider), koji je nastao nakon što je grupa prijatelja ponijela sopstveni prenosivi frižider na jednu od najskupljih plaža u Riju, kako ne bi morali da kupuju preskupu hranu i piće u barovima. Ubrzo su se na plažama pojavile druge “Frižiderdžije” i pokret je masovan, pa se sve pretvorilo u žurke na otvorenom sa živom muzikom.

“Nadam se samo da ovo što radimo nije samo prolazna ljetnja moda. Pitanje visokih cijena je ozbiljno i moramo da ga shvatimo ozbiljno dok takva sramna praksa ne doživi kraj. Ne smijemo da dozvolimo da to propadne posle karnevala (u martu), moramo da nastavimo da ‘frižiderišemo’ cijele godine”, kaže Anderson da Silva Almeida.

Pokret se proširio i van Rija, pa su tako “nadrealne” Fejsbuk grupe pokrenute u Sao Paulu, Braziliji, pa i u Belemu na ušću Amazona. “Frižider revolucija” je počela, zaključuje “Gardijan”. b92

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *