Kvartalni rezultat Tojote bolji od očekivanog

Dodajte komentar

Japanski proizvođač vozila Tojota (Toyota) u trećem tromjesečju fiskalne godine, završenom na kraju decembra, ostvario je operativni profit veći od očekivanog i revidirao naviše prognozu rezultata za cijelu fiskalnu 2013-2014. godinu.

U posljednjem tromjesečju 2013. operativni profit je iznosio 600,5 milijardi jena, što je skoro pet puta više u odnosu na rezultat u istom kvartalu godinu dana ranije. Stručnjaci su predviđali 575,9 milijardi jena.

Pad vrijednosti jena pozitivno je uticao na izvoz.

Najveći svjetski proizvođač vozila precizirao je da ubuduće računa na operativni profit od 2.400 milijardi jena (17,6 milijardi evra) za poslovnu godinu koja se završava 31. marta, čime bi bio nadmašen rekord iz vremena prije krize (2007-2009), kada je ova grupacija zabilježila godišnji operativni profit od 2.270 milijardi jena, prenio je Rojters.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

U prethodnoj prognozi Tojota je najavila operativni profit od 2.200 milijardi jena, dok se najnovijom prognozom približila nivou koji su u prosjeku predvidjela 23 finansijska analitičara (2.440 milijardi). (capital.ba)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *