Udruženje banaka se buni: Sporno kada potrošač traži raskid ugovora

Dodajte komentar

Udruženje banaka (UBCG) nije saglasno sa odredbom Zakona o potrošačkim kreditima kojom je potrošačima prilikom kupovine robe na rate kod neke firme posredstvom banke omogućeno da raskinu ugovor ako nije zadovoljan proizvodom i da ga povezani ugovor o kreditu ne obavezuje.

Članom 22 Zakonu o potrošačkim kreditima, koji je stupio na snagu u subotu 1. februara, definisano je da potrošač koji je ostvario pravo na jednostrani raskid ugovora o kupoprodaji stvari ili usluga povezani ugovor o kreditu ne obavezuje.

Istim članom je precizirano da ako obaveze iz ugovora o kupoprodaji stvari ili usluga, koje su predmet povezanog ugovora o kreditu, nijesu ispunjene ili nijesu uredno ispunjene, potrošač može zahtijevati od kreditora naknadu štete ako prethodno na osnovu pravosnažne sudske odluke u korist potrošača trgovac nije ispunio obavezu iz ugovora.

Generalni sekretar UBCG Mirko Radonjić kazao je “Vijestima” da bi bilo dobro da se primjena ovog člana odloži do ulaska Crne Gore u EU kao što je bio slučaj u Hrvatskoj.

“Ovakva zakonska rješenja nijesu bila uobičajena do sada u našoj praksi gdje su predviđene dodatne obaveze vezane za praćenje i ocjenjivanje prihvatljivosti preduzeća i utvrđivanja stepena kvaliteta proizvoda i usluga za kompanije koje žele da sa bankama ulaze u te poslovne aranžmane. Udruženje će u komunikaciji sa Centralnom bankom koja je zadužena za nadzor tog zakona nastojati da nađe rješenje koje će biti prihvatljivo za sve strane”, rekao je Radonjić.

Banke će imati obavezu da u odobravanju potrošačkih kredita klijentima ponudu daju na posebnom obrascu koji je propisala Centralna banka (CB) na kome će jasno biti precizirani šta sve taj proizvod mora da sadrži. Klijent će zahvaljujući tom obrascu moći da upoređuje ponude banaka prije nego se odluči za podizanje kredita. Potrošač koji je uzeo kredit mora biti obaviješten o povećanju kamatne stope ili novim naknadama, dok u slučaju prijevremene otplate kredita neće morati da plati sve troškove koji su definisani ugovorom, već će ti troškovi biti niži.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Potrošačke kredite sada miču i sa sajta

Societe Ženeral Montenegro banka koja je u ponudi imala popularnu Visa elektron karticu kojom je omogućena kupovina robe na rate nije odgovorila na pitanja “Vijesti” da li će mijenjati uslove za korišćenje tog proizvoda i kako ocjenjuju član 22 zakona.

Pitanja su upućena početkom prošle sedmice. Na sajtu banke više nijesu dostupne informacije o tom proizvodu, kao ni spisak svih radnji širom Crne Gore u kojima se mogla kupovati roba na rate uz tu karticu.

U Hipotekarnoj banci koja ima Premium karticu za kupovinu robe na rate “Vijestima” je odgovoreno da ne mogu puno pomoći oko tumačenja člana 22. “M smo i preko UBCG imali veliki broj pitanja za Centralnu banku i nažalost nismo dobili sve odgovore. Podržavamo donošenje tog zakona, ali nam i treba pomoć oko tumačenja dvosmislenih i nepreciznih odredaba, kao što je na primjer član 22”, rekli su u Hipotekarnoj banci.

Ministarstvo: To je standard EU

Zakonom je definisano da firme koje budu prodavale robu na rate imaju obavezu da kreditnom registru centralne banke dostave podatke o zaduženosti klijenta po tom osnovu, a prethodno će morati da se za tu djelatnost registruju kod Ministarstva ekonomije koje će ih kontrolisati.

Pomoćnik ministra ekonomije Zoran Perišić kazao je da firmama za registraciju trebaju osnovni podaci o poslovanju, te da će ih kontrolisati Tržišna inspekcija. On je kazao da razumije da kreditori nijesu zadovoljni rješenjima jer im se stavljaju novi uslovi, ali da ta pravila važe u zemljama EU.

“Ne zalazimo u definisanje visine kamatnih stopa kod tih kredita, već smo samo željeli da zaštitimo potrošače kroz jasnije preciziranje šta sve ugovor o kreditu mora da sadrži”, kazao je Perišić.

vijesti.me

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *