Dr Propast umije da bude i optimista

Dodajte komentar

Ekonomista Nurijel Rubini kaže da je optimizam u vezi sa rastućim tržištima ispravan i da su povremena “štucanja” samo simptom snažnog rasta.

Nurijel Rubini koji je najpoznatiji po tačnom predviđanju velike finansijske krize čiji smo svedoci (zbog čega je i zaradio nadimak “doktor Propast”) izjavio je za Biznis insajder kako je vidljivo da se epicentar krize pomerio prema rastućim tržištima, ali da tamošnje ekonomije dugoročno imaju velikog potencijala.

“Upravo smo svedočili mini savršenoj oluji”, kazao je Rubini, misleći posebno na kratkoročne nestabilnosti ekonomije velike petorke: Indije, Indonezije, Brazila, Turske i Južne Afrike, prenosi “Poslovni dnevnik”.

Za razliku od nekih predviđanja, Rubini ne smatra da će u tamošnjim ekonomijama situacija eskalirati.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Usprkos viđenim problemima, pretnje bankarske krize ili prezaduženosti i nemogućnosti isplate dugova u svim zemljama velike petorke ostaju male jer su i javni i privatni dugovi na daleko nižim nivoima od razvijenih zemalja.

Povremena “štucanja”, kako ih je nazvao, samo su simptom snažnog rasta. Životni standard nastavlja da raste, što znači i više ljudi koji zahtevaju više roba i usluga. Zato će biti potrebno izgraditi zadovoljavajuću infrastrukturu koja će moći zadovoljiti te potrebe.

Sve to znači veliki dobitak za ulagače koji imaju dovoljno hrabrosti za kratkoročne nestabilnosti.

“Tokom vremena, optimizam u vezi rastućih tržišta pokazuje se ispravnim”, zaključio je Rubini. (B92)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *