Bankarski sef je tajna

Dodajte komentar

Bankarski sef je velika tajna! U njemu mogu da se čuvaju razne dragocjenosti, od vrjednosnih papira, nakita, raznih predmeta, a za mnoge to je mjesto na kome čuvaju novac daleko od bilo čijih očiju. U sef nemaju prava da zaviruju ni bankar, niti familija onog ko je otvorio vrijednosnu kutiju, osim kada postoji sudski nalog. Nerjetko se dešava da se sef zloupotrebljava, pa pojednci, koji sebe smatraju privilegovanim, u sef ostavljaju drogu ili oružje.

Ukoliko banka otkrije, a to je teško u praksi sprovodljivo, da klijent u sef stavlja nedozvoljene stvari, kao što su droga ili oružje, onda se raskida ugovor i, u zavisnosti od toga šta je pronađeno, obavještava policiju.

Pravila nalažu da kada neko iznajmi sef određene veličine, potpisuje ugovor sa bankom i samo on može da ga koristi. Klijent dobija jedan ključ, a drugi, različit, pripada banci. Tako službenik banke ne može da pristupi sefu sam, niti to može da učini neko treći. Banka, inače, prema propisima, nema prava da otvara sama sef, osim u slučaju kada za to sud da nalog. To se čini u slučajevima kada vlasnik umre, a nasljednici žele da saznaju sadržaj ove vrijednosne kutije ili kada za to nadležni sud izda nalog.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

– Čak ni u slučaju kada ugovor istekne, ili ga banka sama raskine, ne možemo sami da otvorimo sef, jer bi time bilo prekršeno ograničenje, a to i fizički nije moguće, jer se drugi ključ nalazi kod korisnika – kažu bankari.

– Ako zakupac sefa, po isteku ugovora ne isprazni sef i ne preda ključ, u tom slučaju se on otvara sudskim putem, a stvari koje se zateknu u njemu stavljaju se u sudski depozit ili se poveravaju banci na čuvanje.

U Srbiji desetak banaka iznajmljuje sefove građanima i firmama. Ali, naravno, ne u svim ekspoziturama, već samo u onima koje su posebno opremljene. Velike banke u prosjeku imaju od četiri do šest ekspozitura specijalizovanih za ovu uslugu. Većina banaka ima sefove sa mehaničkom bravom, ali sve ih više prelazi na sefove sa elektronskom kontrolom.

* Korisniku sefa banka napismeno daje papir na kome je navedeno šta sve ne može da stavlja u sef, a to su samozapaljivi predmeti, podložni eksploziji, kvaru ili raspadanju, zatim oni koji mogu da ugroze sigurnost banke i drugih sefova, kao i oružje.

* Sef može da iznajmi na određeni period svaki punoletni građanin ili firma.

* Prilikom zaključenja ugovora, banka izdaje klijentu identifikacionu karticu kojom dokazuje da je korisnik sefa.

Punomoć

Banke su u obavezi da poštuju princip nepovredivosti sefa. Pristup sefu je moguć samo korisniku i osobi kojoj je, eventualno, data punomoć, a nikako trećem licu. Nadzor nad sefom i tajna sefa su osnovne karakteristike ugovora, pa samo korisnici sefa znaju šta su stavili unutra.  (Večernje novosti)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *