Admiral Markets: Aktivno na valutnom tržištu, u fokusu turska lira!

Dodajte komentar

Prošle sedmice se dogodilo nekoliko događaja koji su unijeli nervozu na valutna tržišta te uzrokovali veće pomake nego su uobičajeni zadnjih mjeseci.

Najveći pomaci su se događali na turskoj liri koja je početkom prošle nedjelje u samo nekoliko dana izgubila blizu 10% vrijednosti u odnosu na ostale valute. Turska centralna banka je odmah odlučno reagovala te je referentnu kamatnu stopu podigla sa 7,75% na 12% , što je bilo mnogo više nego su tržišta očekivala, pa je lira do kraja nedjelje ojačala 10-ak posto te nadoknadila izgubljenu vrijednost. Kurs EUR/TRY stabilizirao se oko 3,05.

Poremećaji u vrijednosti valuta tržišta u razvoju su bili očekivani, te su se prije par mjeseci dogodili na valutama Indije i još nekoliko manjih zemalja a vjerovatno najvažniji uzrok slabljenja valuta zemalja u razvoju je početak zatezanja američke monetarne politike. Naime, sada više nema stotina milijardi dolara koje napuštaju SAD i odlaze u zemlje u razvoju, nego su se ogromne količine novca počele vraćati iz zemalja u razvoju u SAD i u Evropu, što uzrokuje slabljenje valuta zemalja u razvoju.

Događaji u Turskoj, zajedno sa odlukom američke centralne banke o nastavku smanjivanja opsega programa štampanja novca, uticali su i na jačanje dolara u odnosu euro i britansku funtu. Trenutni kurs EUR/USD na platformama Admiral Marketsa iznosi približno 1,3500 i ima tendenciju daljeg pada.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Kao što je najavljeno, na valutnom paru USD/JPY došlo je do korekcije te trenutni kurs iznosi približno 102,00 jena za jedan dolar. Ako padne još malo, na recimo 101,00 postoji velika vjerovatnoća da će nakon toga nastaviti rasti prema 110,00 u narednim mjesecima.

Za ovu sedmicu je najavljeno dosta važnih događaja, pa se očekuje nastavak volatilnosti na većini najtrgovanijih valuta. Konferencije za novinare imaju centralne banke Eurozone, Britanije i Australije a iz SAD-a dolazi podatak o novootvorenim radnim mjestima u prethodnom mjesecu. Popis svih najavljenih vijesti i raspored objava pogledajte na ekonomskom kalendaru Admiral Marketsa.

S obzirom na događaje prethodne nedjelje, kakvo kretanje vrijednosti valuta očekivati u narednim mjesecima?

Kao što je bilo najavljivano u prethodnim analizama, čini se da je počeo dugoročni trend slabljenja eura u odnosu na američki dolar, te očekujem nastavak pada kursa ovog valutnog para prema 1,3000, a kratkoročne oscilacije i skokove prema gore treba iskoristiti za bolju cijenu otvaranja prodajnih naloga.

Australijski dolar je takođe, kao što je bilo najavljivano, pao ispod 0,9000 u odnosu na američki dolar, i trenutno se nalazi na približno 0,8800. Prošle sedmice, kada je većina ostalih valuta slabila u odnosu na američki dolar, australijanac je ostao na približno istom nivou. To može upućivati na barem privremeni kraj slabljenja ove valute. Kurs AUD/USD bi lako mogao u roku nedjelje ili dvije dosegnuti 0,9000 te nakon toga vjerovatno nastaviti padajući trend.

Sve one koji žele naučiti kako trgovati valutama, pozivamo na besplatno online predavanje pod nazivom „Kako se trguje na Forexu?“ koje ćemo održati u utorak, 04.02. u 18:00 sati. Prijaviti se možete putem ove stranice.

Josip Kokanović, mag. oec.
Analitičar
Admiral Markets

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *