Šta sve škripi na Zapadnom Balkanu

Dodajte komentar

Stope nezaposlenosti u zemljama Zapadnog Balkana među najvišim su u Evropi, upozorava se u novom radnom dokumentu Međunarodnog monetarnog fonda.

Dugotrajno loše stanje tržišta rada u regionu ima strukturne korene – institucionalno uređenje, troškove rada i, posebno, nedovršenu tranziciju, ukazuju analitičari i daju preporuke za podsticanje otvaranja radnih mjesta.

U dokumentu, koji nužno ne odražava zvaničan stav MMF, analizirano je loše stanje tržišta rada u zemljama Zapadnog Balkana u poređenju sa stanjem u novim članicama Evropske unije (koje su u EU ušle 2004.) i naprednim evropskim ekonomijama.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Uočene su brojne sličnosti u uslovima i razvoju tržišta rada u zemljama Zapadnog Balkana i situacija na tim tržištima je generalno gora nego u većini ostalih evropskih zemalja.

Jedan od problema je veoma mala stopa zaposlenosti. Naime, procenat zaposlenih u ukupnoj radno sposobnoj populaciji u 2012. je na Zapadnom Balkanu bio 46% prema 64% u zemljama zone eura i 63% među novim članicama EU.

Stope nezaposlenosti mladih i stope dugotrajno nezaposlenih u balkanskim zemljama takođe su među najvišim u Evropi, ističe se u dokumentu “Podsticanje rasta zaposlenosti na Zapadnom Balkanu”.

Ocjenjuje se da su loše performanse tržišta rada u balkanskim zemljama ključni društveni problem koji potkopava ekonomski rast na srednji i dugi rok predstavljajući istovremeno vodeći izazov za kreatore politike.

Konačno, visoke stope nezaposlenosti predstavljaju teret za javne finansije u vidu većih socijalnih beneficija za nezaposlene i mogu da podriju socijalnu koheziju, preneo je Euraktiv Srbija ocjenu iz dokumenta.

Visoke stope nezaposlenosti morile su inače balkanske zemlje i u godinama privrednog “buma” početkom ovog vijeka.

U dokumentu se podsjeća da su zemlje Zapadnog Balkana bilježile visoke stope nezaposlenosti i između 2004. i 2008. godine, kada su imale realan rast bruto domaćeg proizvoda od 5,5% godšnje u prosjeku.

Zemljama Zapadnog Balkana savjetuje se da na široke probleme na tržištu rada odgovore isto tako širokim rešenjima, jer fokusiranje na jedan problem neće donijeti osjetniji uspjeh, i ističe da reforme moraju da se održe da bi donijele značajnije poboljšanje. b92

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *