Microsoft uskoro mijenja upravu: Novi direktor Indijac

Dodajte komentar

Majkrosoft je sve bliže imenovanju svog šefa kompjuterskog sektora Sataja Nedele za sledećeg izvršnog direktora kompanije a upućeni izvori kažu da bi se to moglo desiti već u četvrtak.

Kao dio svega, ko osnivač Mikrosofta Bil Gejts mogao bi da se povući sa mjesta predsjednika borda direktora a na njegovo mjesto doći vodeći nezavisni direktor Džon Tompson.

Nedela, zvijezda u usponu, je Indijac iz Hiderabada gdje Mikrosoft ima najveći ne-američku istraživački cenatar i gdje je bio imenovan za šefa u Julu prošle godine kao dio radikalne reorganizacije kompanije koju je sproveo aktuelni izvršni direktorr Stiva Balamer.

Imenovanje Nedele izvršnim direktorom učinilo bi ga najmoćnijim izvršnim direktorom iz Indije gdje bi se našao pored generalnog direktora pepsija Indra Noia.

Rođen je 1967 u Indiji, a obrazovanje je stekao u Indiji i Sjedinjenim američkim državama a njegova tehnološka karijera počela je u kompaniji San Majkrosistem. U Majkrosoft je došao 1992 i brzo se popeo korporativnim lestvicama uspjeha do vodećih uloga u “Bing” istraživačkim centrima. Za šefa kompanijskog servera za alate je promovisan 2011. godine i ta jedinica je danas u vlasništvu Majkrosofta i vodi je Nedela sa mesta zamenika izvršnog direktora.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Sid Perak, analitičar kompanije Mek Adams Rajt Regan Nedelu vidi kao dobar izbor za Majkrosoft. Dio investitora je međutim lobirao da naredni direktor bude neko sa strane kako bi uzdrmao kompaniju i nagradio akcionare bogatim dividendama ali Perak tvrdi da Nedela neće biti nepopularan na Vol Stritu.

“Svaki novi direktor će na umu imati riječ akcionara ali nije nužno da će to što kažu pretvoriti u djelo”, kazao je Perak.

Ukoliko Nedela bude imenovan za novog šefa, vrlo je vjerovatno da će Tompson pružiti podršku od krucijalne važnosti za Majkrosoft a to je upravljanje odnosima sa moćnim investitorima sa Vol Strita. Nedela ima malo iskustva u ovim poslovima i za Balmera i Gejtsa ovo neće biti prioritet. Gejts bi, kažu izvori, želio da se skoncentriše na tehničke inovacije u bilo kojoj ulozi.

Mjesecima su u Majkrosoft stizale poruke da Gejts istupiu sa mjesta na kojem se trnutno nalazi jer su investitori procijenili da je prepreka za radikalnim promjenama i investitorskim odlukama.

Balmer koji planira da se penzioniše čim se imenuje novi direkor ponovo je izabran u bord direktora u niovembru ali još se ne zna koliko će na tom mjestu ostati nakon penzionisanja.

Majkrosoft je prije konačne odluke imao nekoliko izbora koji su, pored Nedele, uključivali i Tonija Bejtsa zamjenika izvršnog direktora razvojnog sektora i još jednog kandidata koji ne dolazi iz kompanije.

Međutim, još ima vremena da se bord predomisli jer još ništa nije potpisano a iz Majkrosofta o svemu ćute.

Izvor: Wahington Post, Preveo: Duško Obradović

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *