Danas tender za Institut

Dodajte komentar

Tenderska komisija za privatizaciju objaviće danas javni poziv za učešće na tenderu za prodaju 56,48 odsto državnog kapitala u Institutu »Simo Milošević« u Igalu.

Iz Tenderske komisije saopšteno je da će javnim pozivom biti definisana minimalna kupoprodajna cijena za ponuđene akcije od deset miliona eura.

»Potencijalni kupac investicionim programom mora predvidjeti minimalna ulaganja u medicinsku opremu od minimum pet miliona EUR i rekonstrukciju i adaptaciju Instituta od najmanje 20 miliona eura«, saopšteno je iz Tenderske komisije.

Uslovima tendera biće definisani određeni kvalifikacioni uslovi, koji podrazumijevaju obavezu potencijalnog kupca da u vlasništvu ima najmanje jedan rehabilitacioni centar ili hotel, odnosno hotelski kompleks ili pismo namjere, odnosno sklopljen ugovor o upravljanju sa renomiranom kompanijom koja ima ekspertizu i upravlja minimum jednim centrom za fizikalnu medicinu, rehabilitaciju i reumatologiju.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

  • Uslovima je predviđeno da ponuđač, direktno ili indirektno, preko zavisnog preduzeća u kojem ima minimum 51 odsto vlasništva i upravljačku kontrolu, mora posjedovati najmanje jedan medicinski rehabilitacioni centar, koji pruža usluge fizikalne medicine, rehabilitacije i reumatologije.
  • Ukoliko ponuđač posjeduje hotel, odnosno hotelski kompleks, on mora biti kapaciteta od najmanje 200 soba, sa pet međunarodnih zvjezdica i sa zdravstvenim, wellness, spa & relax sadržajima.
  • Ponuđač bi, kako je navedeno, trebalo da ima pismo namjere ili sklopljen ugovor o upravljanju sa renomiranom kompanijom koja ima ekspertizu i upravlja najmanje jednim centrom za fizikalnu medicinu, rehabilitaciju i reumatologiju.
  • Kvalifikacionim uslovima predviđena je obaveza potencijalnog kupca da je u posljednje tri poslovne godine ostvario ukupan prihod od najmanje 100 miliona eura.

»Na osnovu preliminarno iskazanog interesovanja za učešće na tenderu, očekuje se da će potencijalni investitori ispuniti kvalifikacione kriterijume i dostaviti ponude«, navodi se u saopštenju.

Na taj način će se, kako je saopšteno, obezbijediti neophodni preduslovi za uspješan završetak postupka privatizacije, koji će obezbijediti dugoročan i stabilan razvoj Instituta »Simo Milošević«.

Država je više puta bezuspješno nudila na prodaju svoje akcije u Institutu, a posljednji tender je poništen jer ponude koje su dostavile MK grupa, biznismena Miodraga Kostića i francuski Vichy nijesu odgovarale kriterijumima.

Zainteresovanih za kupovinu državnog udjela u Institutu »Simo Milošević« nije bilo na tenderu objavljenom u februaru 2011. godine.

Tender za privatizaciju Instituta prvi put je raspisan 16. aprila 2008, ali je u septembru 2009. godine poništen, jer je austrijska kompanija Christof Management International odustala od kupovine.

Christof grupa je šansu da kupi hercegnovski zdravstveni centar dobila nakon što je raskinut ugovor o prodaji 56,4 odsto akcija Instituta sa švajcarskom kompanijom Home Art and Sales Services, jer u predviđenom roku nije uplatila 20 miliona EUR za dionice zdravstvenog centra.

Švajcarska firma, u vlasništvu srpskog biznismena Filipa Ceptera, nudila je 150 miliona eura za investicioni program, ali se nakon petomjesečnih pregovora ispostavilo da ne može da obezbijedi čvrste garancije za njegovo ispunjenje.

Christof grupa nudila je 25 miliona eura za 56,4 odsto državnih akcija, devet miliona tekućih ulaganja i 36 miliona predviđenih biznis planom.

Zdravstveni centar u Igalu najveća je i najpoznatija institucija za multidisciplinarno banjsko liječenje na Mediteranu. Kompanija je vlasnik i ekskluzivne Vile Galeb, koja je sagrađena 1979. godine isključivo za potrebe tadašnjeg predsjednika SFRJ, Josipa Broza Tita.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *