Norveška traži radnike-plata 4.500€

Norveškoj su potrebni inženjeri, nastavnici, i to prije svega nastavnici prirodnih nauka, ljekari i medicinske sestre, vozači autobusa, kuvari i konobari…

Evropska kancelarija za zapošljavanje (EURES) obavila je je izvještaj u kome se navodi da se radnicima pomenutih zanimanja u Norveškoj nudi prosječna mjesečna plata od 4.500 EUR.

Prema izvještaju EURES-a ovoj skandinavskoj zemlji nedostaju posebno stručnjaci za mehaniku, elektroniku, automatiku, hidrauliku i vodovod. Traženi su i vaspitači za rad sa predškolskom djecom, psiholozi i taksisti, prenosi portal eKapija pisanje regionalnih medija.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Kompanije u Norveškoj koje trenutno traže inženjere i stručnjake različitih profila su, između ostalog, “Aker” “Solutions”, “FMC Technologies”, “Statoil”, “National Oilwell Varco”, “Kvaerner”, “Kongsberg Gruppen”, “Aibel”, “Roxar” i “Fabricom”.

U izveštaju EURES-a se podvlači da je za boravak u Norveškoj potrebna prijava za dozvolu za boravak u periodu od tri mjeseca u lokalnoj policijskoj stanici u toj zemlji ili nakon što strani državljanin pronađe adekvatno zaposlenje. Stranac može ostati u Norveškoj šest mjeseci dok traži zaposlenje.

Istraživanja pokazuju da su uslovi rada u Norveškoj među najboljima i najhumanijima u svijetu. Radnici zaključuju pisani ugovor koji podrazumijeva tri do šest mjeseci probnog rada prije potpisivanja dugotrajnog ugovora.

Plata se isplaćuje mjesečno, a zaposleni rade 37,5 nedeljno, odnosno 7,5 sati svakog radnog dana, a maksimalno 40 sati nedeljno.

Zaposleni u prosjeku imaju 25 dana godišnjeg odmora, a svi oni iznad 30 godina starosti imaju 30 dana godišnjeg odmora koji je uredno plaćen. b92

Check Also

Nećkanje oko prodaje Komercijalne banke

Ono što mnogi govore tiho, guvernerka Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković rekla je glasno i …

4 KOMENTARI

  1. KAKO MOGU KONTAKTIRATI I DOCI DO INFORMACIJA

  2. nikola damjanovic

    i mene interesuje

  3. da li mozete da date kon.telefon

  4. Više informacija o slobodnim radnima mjestima preko portala EURES možete vidjeti na ovom linku:

    https://ec.europa.eu/eures/main.jsp?lang=en&acro=job&catId=482&parentCategory=482&searchengineresults=yes&countryId=NO&regionId=%

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *