Vilson: Radove u Kumboru nastavljamo za sedam dana

Dodajte komentar

Iako je početak gradnje kompleksa u Kumboru najavljivan, već nekoliko mjeseci mašine i dalje stoje. Direktor projekta Džejms Vilson kazao je da su radovi odgođeni zbog novogodišnjih praznika ali i vremenskih neprilika. Vilson je za Radio za Antena M najavio da će u roku od sedam dana 50-100 mašina biti dopremljeno u Kumbor te da će početi danonoćni rad.

Direktor projekta One & Only u Kumboru Džejms Vilson, početkom septembra prošle godine najavio je da će gradnja tog jedinstvenog rizorta u Evropi, vrijednog 500 miliona eura, početi već u novembru. Prognoze se, međutim, nijesu ostvarile, te je datum pomjeren za početak januara, nakon novogodišnjih praznika. 

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Ipak, na mjestu gdje bi trebalo da nikne kompleks-ozbiljnijih radova još nema.

“Decembar smo proveli čisteći lokaciju. Morali smo da se riješimo toksičnog materijala, što nam je oduzelo mjesec više nego što smo očekivali. To je završeno oko 25. decembra ali potom smo imali praznike te su naši radnici bili na gardilištu ponovo oko 10. januara”, objasnio je Vilson.

On je istakao da se trenutno na gradilištu nalazi dvadeset menadžera zaduženih za projekat, između ostalih i eksperti kompanije Alek, jedne od najvećih građevinskih kompanija na srednjem istoku, a koja će biti glavni izvođač radova.

“Što se tiče izlivanja betona, odnosno svega onoga iznad zemlje, posljednje dvije sedmice je padala kiša i Kumbor je bio poplavljen tako da nijesmo mogli da dovedemo mašine. Ipak se  nadamo da ovog vikenda neće biti kišovito, i da će građevinska kompanija dopremiti od 50 do 100 mašina, na šta već čekaju”, dodao je Vilson.

On je rekao da će se, u roku od sedam dana ili manje, početi sa iskopavanjem dubine i do tri metra i uklanjanjem zemlje.

“Siguran sam da će predsjednik opštine uskoro dobijati žalbe građana na buku, jer će biti previše aktivnosti na gradilištu. Radićemo i uveče i cijelo gradilište će biti osvijetljeno i preplavljeno kao fudbalski stadion”, naglasio je Vilson.

U  međuvremenu Ministarstvo održivog razvoja i turizma redovno prati aktivnosti na izgradnji turističkog kompleksa.

Kako je Radiju Antena M saopšteno iz tog resora, investitor je podnio zahtjev a Vlada na sjednici 23. januara donijela odluku o izradi izmjena i dopuna Državne studije lokacije za sektor 5. U okviru inicijative investitor je definisao novi dizajn i koncept gradnje.

Slijedi procedura izmjene i dopune DSL-a, što kako su nam kazali, u sladu sa uredbom o skraćenom postupku znači da će Vlada u narednih mjesec studiju i da usvoji. Naglasili su, međutim, da taj rok zavisi od investitora i spremnosti da definiše konačni koncept dizajna, usaglašen sa prethodnim.

“Ne znam sa kim ste razgovarli iz Vlade ali mi vodimo detaljne pregovre i za sada nema nijednog otvorenog pitanja. To je veoma složen proces i sa naše strane ne vidimo nijedan problem, sve je po planu”, kazao je Vilson.

U okviru gradnje kompleksa u Kumboru, planirano je i otvaranje Azmont akademije u Bijelom Polju gdje će biti obučavani radnici. Rukovodilac akademije je već stigao.

“Naše osoblje je mobilizovano, rekonstruišemo neke objekte. Trenutno čekamo da potpišemo ugovor sa opštinom i Vladom o korišćenju zemljišta”, dodao je Vilson.

Azmont će kako su ranije najavili, za gradnju kompleksa tražiti oko tri hiljade radnika. Ipak, prema posljednjim podacima, za obuku u akademiji se prijavilo oko 900 građana sa sjevera Crne Gore. Vilson kaže da su zadovoljni tim brojem.

“Naravno da smo srećni. Ne sumnjamo da će taj broj da poraste kada mladi ljudi shvate kvalitet te besplatne obuke”, istakao je on.

Vilson na kraju poručuje građanima da je Azmont preuzeo ugovornu obavezu prema Vladi Crne Gore i da je, kako kaže, ispunjava sto odsto. CdM/Antena M

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *