Nova procjena vrijednosti za Hypo?

Dodajte komentar

Hypo Alpe Adria banka moraće za smanji cijenu svoje mreže u jugoistočnoj Evropi za oko 500 miliona eura, uslijed predstojeće prodaje, ocjenjuje bečki “Standard”.

Austrijski parlament danas će se, baviti ovom bankom, pošto stranka Zelenih zahtijeva od ministra finansija informacije o aktuelnom stanju.

Ta procjena, međutim, neće biti jednostavna, jer trenutno niko ne zna koliko će Hypo još koštati austrijsku državu.

Prema “Standardu” ključna tačka u izradi bilansa za prošlu godinu, na kojem se još radi, je procjena vrijednosti mreže u jugoistočnoj Evropi.

U knjigama Hypoa, ta mreža još uvijek se vodi kao da vrijedi 1,05 milijardi eura. Ta vrijednost, kako naglašava “Standard”, više ne može biti opravdana i moraće biti umanjena za 400 do 500 miliona eura, a da li će za tu sumu biti prodata, drugo je pitanje, konstatuje list.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

“Do sada sa prodajom nismo bili uspješni. Pitanje je da li će se neko naći koji bi se kladio na oporavak tržišta jugoistočne Evrope”, prenosi dnevnik izjavu neimenovanog člana uprave Hypo banke.

Inače EU je naložila Hypou da proda svoje banke u jugoistočnoj Evropi do kraja iduće godine.

Dok uprava banke radi na bilansu, u Austriji se analizira mogućnost uspostavljanja “loše banke”, uz moguće učešće ostalih banaka.

Šef radne grupe Klaus Libšer skeptičan je, međutim, da bi se to rješenje moglo ostvariti. (B92)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *