FABRIS: Direktan platni promet između CG i Srbije tek kad obije budu članice EU

Dodajte komentar

Platnog prometa između Crne Gore i Srbije bez posrednika neće biti dok obije zemlje ne budu članice Evropske unije, kazao je viceguverner Centralne banke Crne Gore Nikola Fabris, a prenose elektronski mediji.

On je danas govorio u Skupštini Crne Gore na tribini o Poglavlju 4 o slobodnom protoku kapitala i platnom prometu, u procesu pridruživanja Crne Gore EU.

– Direktnog platnog prometa između Srbije i Crne Gore neće sigurno biti dok ne budu punopravne članice EU i ne budu koristile istu valutu. Naime, direktan planti promet je nemoguć i ne postoji u zemljama koje koriste različite valute. Tako nešto je nemoguće uspostaviti. Ono što smo mi razmatrali i o čemu smo potpisali jedan vid sporazuma, to je klirinški sistem platnog prometa između Srbije, BiH i Crne Gore – kazao je Fabris.

On je dodao da taj sistem nije naišao na intresovanje kod crnogorskih banaka.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

– Svi uslovi za taj sistem su uspostavljeni. Ali, treba istaći da taj sistem podrazumijeva da vi morate da izdvojite sredstva dan prije nego što će se obaviti plaćanje – dodao je Fabris.

Na istoj tribini, glavni pregovarač ambasador Aleksandar Andrija Pejović kazao je da Poglavlje 4 ne spada među teža u pristupnim pregovorima.

– Možemo reći da je ovdje Crna Gora dosta uznapredovala u ocjenama iz skrininga. Po pitanju zakonodavstva nalazimo se visoko na nivu usklađenosti.

Ipak, pored platnog prometa prepreke se očekuju i kada je riječ o davanju prava stranim investitorima da kupuju poljoprivredno zemljište u Crnoj Gori.

Predsjednik skupštinskog Odbora za evropske integracije Slaven Radunovićkaže da su ljudi u Crnoj Gori „voljni da vrijedno poljoprivredno zemljište i šume otuđe za relativno niske svote novca da bi danas preživjeli, a sjutra će ti važni resursi biti bespovratno tuđe vlasništvo“. Pejović, pak, ističe da bi se svi našli u apsurdnoj pravnoj situaciji da je stavljena odredba kojom bi, nakon ulaska Crne Gore u EU, nastupio prelazno razdoblje od nekoliko godina za strane vlasnike.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *