Pošta otvara štedionicu

Dodajte komentar

Na po­sled­njoj sjed­ni­ci Od­bo­ra di­rek­to­ra Po­šte Cr­ne Go­re, ko­ja je odr­ža­na 14. ja­nu­a­ra ove go­di­ne, od­lu­če­no je da se ot­poč­ne sa pri­pre­ma­ma za iz­ra­du ela­bo­ra­ta o osni­va­nju plat­ne in­sti­tu­ci­je u okvi­ru Po­šte, po­tvr­đe­no je ,,Da­nu” iz te kom­pa­ni­je.

– Ela­bo­rat, od­no­sno pro­cje­na o even­tu­al­nom uklju­či­va­nju Po­šte Cr­ne Go­re u fi­nan­sij­ski si­stem, bi­će iz­ra­đen u skla­du sa no­vim Za­ko­nom o plat­nom pro­me­tu i bi­će pred­met od­lu­či­va­nja sto­pro­cent­nog vla­sni­ka kom­pa­ni­je, Vla­de – ka­za­li su iz te kom­pa­ni­je.

Ide­ja osni­va­nja po­štan­ske šte­di­o­ni­ce u okvi­ru Po­šte po­sto­ja­la je i pri­je vi­še od de­ce­ni­ju, dok je na če­lu tog pred­u­ze­ća bio sa­da­šnji mi­ni­star tu­ri­zma Bra­ni­mir Gvo­zde­no­vić, ali šte­di­o­ni­ca ni­kad ni­je osno­va­na.

U apri­lu pro­šle go­di­ne iz Vla­de je po­tvr­đe­no da je za pri­va­ti­za­ci­ju Po­šte, pu­tem jav­no-pri­vat­nog part­ner­stva za­in­te­re­so­va­na Po­šta Ma­đar­ske.

Kra­jem mar­ta pro­šle go­di­ne pred­stav­ni­ci ma­đar­ske kom­pa­ni­je bo­ra­vi­li su u zva­nič­noj po­sje­ti Po­šti Cr­ne Go­re i upo­zna­li se sa or­ga­ni­za­ci­jom, pro­ce­som ra­da i ob­i­šli ne­ko­li­ko fi­li­ja­la. Ta kom­pa­ni­ja je bi­la je­di­na ko­ja se in­te­re­so­va­la za pro­ces pri­va­ti­za­ci­je Po­šte.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Pre­ma ne­po­tvr­đe­nim in­for­ma­ci­ja­ma ko­je su se u ne­ko­li­ko na­vra­ta po­mi­nja­le u me­di­ji­ma, Ma­đa­ri su u raz­go­vo­ri­ma sa pred­stav­ni­ci­ma Vla­de sa­op­šti­li da su za­in­te­re­so­va­ni za Po­štu, ali sa­mo uko­li­ko im se omo­gu­ći da osnu­ju Po­štan­sku šte­di­o­ni­cu, ko­ju ima­ju sve ze­mlje u okru­že­nju.

Plan pri­va­ti­za­ci­je Po­šte, či­ji je pred­la­gač Mi­ni­star­stvo za in­for­ma­ci­o­no dru­štvo, na či­jem je če­lu vi­ce­pre­mi­jer Vu­ji­ca La­zo­vić, na­ći će se na da­na­šnjoj sjed­ni­ci Sa­vje­ta za pri­va­ti­za­ci­ju i ka­pi­tal­ne pro­jek­te, po­tvr­đe­no je ,,Da­nu” iz Sa­vje­ta za pri­va­ti­za­ci­ju.

Po­šta po­slu­je kao sa­mo­stal­ni po­slov­ni su­bje­kat od apri­la 1999. ka­da je JP PTT sa­o­bra­ća­ja Cr­ne Go­re po­di­je­lje­no na Po­štu i Te­le­kom.

Od­lu­kom Vla­de Po­šta je po­lo­vi­nom no­vem­bra 2011. re­struk­tu­ri­ra­na u jed­no­čla­no ak­ci­o­nar­sko dru­štvo sa pot­pu­nim dr­žav­nim vla­sni­štvom.

Pri­vred­ni sud u Pod­go­ri­ci je 2. fe­bru­a­ra 2012. go­di­ne do­nio rje­še­nje o bri­sa­nju Po­šte Cr­ne Go­re DOO iz evi­den­ci­je Cen­tral­nog re­gi­stra Pri­vred­nog su­da i rje­še­nje o re­struk­tu­ri­ra­nju ko­jim se re­gi­stru­je osni­va­nje Po­šte Cr­ne Go­re AD.

U plu­su mi­li­on eura

Pre­ma iz­vje­šta­ju o po­slo­va­nju, ko­ji je ob­ja­vljen na saj­tu Ko­mi­si­je za har­ti­je od vri­jed­no­sti, Po­šta Cr­ne Go­re na kra­ju sep­tem­bra ostva­ri­la je po­zi­ti­van po­slov­ni re­zul­tat. Ne­to pri­hod kom­pa­ni­je je iz­no­sio 1,033 mi­li­o­na eura, za raz­li­ku od 793 hi­lja­de eura pri­ho­da, ko­li­ko je ostva­re­no u istom pe­ri­o­du 2012. go­di­ne. Ne­ras­po­re­đe­na do­bit kom­pa­ni­je na kra­ju tre­ćeg kvar­ta­la iz­no­si­la je 3,353 mi­li­o­na eura.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *