KHOV korigovala visinu naknada

Dodajte komentar

Komisija za hartije od vrijednosti (KHOV) korigovala je na nekoliko mjesta svoju raniju odluku o visini naknada koje će plaćati ovlašćeni učesnici na tržištu kapitala, odnosno Montenegroberza, Centralna depozitarna agencija (CDA), brokerske kuće, fondovi i banke, pišu Vijesti.

Pregled odluke možete vidjeti OVDJE.

Zamjenik predsjednika KHOV-a, Amir Nurković kazao je Vijestima da će CDA za nadzor poslovanja KHOV-u plaćati pet umjesto šest odsto ukupnog godišnjeg prihoda. Do prošle godine CDA je KHOV-u plaćala fiksnu godišnju naknadu u iznosu od pet hiljada eura.

“Nove emisije hartija od vrijednosti neće ulaziti u obračun za naplatu naknade. To je KHOV uradila kako bi podstakla emisiju novih hartija”, rekao je Nurković.

On je potvrdio da će sve transakcije posredstvom kastodi banaka biti opterećene sa svega 0,02 odsto, a ne 0,03 odsto kakav će biti slučaj sa drugim transakcijama koje će se obavljati posredstvom brokerskih kuća.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Brokerima i bankama će biti ostavljena mogućnost da se međusobno dogovaraju u vezi sa tim ko će od njih platiti tih 0,02 odsto od prometa. Do prošle godine su brokerske kuće za nadzor i kontrolu Komisiji plaćale godišnju naknadu u fiksnom iznosu od 1,2 hiljade eura, a sada će ovlašćeni posrednici plaćati 0,03 odsto od prometa po osnovu kupovnih (prodajnih) transakcija, a ne manje od 1,2 hiljade eura godišnje.

Montenegroberza će KHOV-u plaćati pet odsto godišnjeg prihoda, a ne dvije hiljade eura u fiksnom iznosu kako je to do sada bio slučaj. Nurković je rekao da je zbog različitog tumačenja prvobitne odluke KHOV-a riješen nesporazum sa berzom koji se ticao onog što ulazi u poslovni prihod berze, a samim tim i u osnovicu za obračun naknade.

Iz ovog obračuna biće izuzeti prihodi od kamata koje berza godišnje ostvaruje. Podsjetimo, oko 35 odsto svojih prihoda Montenegroberza je do sada ostvarivala po osnovu kamate na oročene depozite.

Društva za upravljanje fondovima plaćaće naknadu KHOV-u od 4,8 hiljada eura za kontrolu godišnjeg i periodičnih izvještaja, a naknada u istom iznosu naplaćivaće se zatvorenim i zajedničkim investicionim fondovima. Kastodi banke za kontrolu KHOV-a plaćaće godišnje tri hiljade eura.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *