Gazpromova dobit smanjena zbog Ukrajine

Dodajte komentar

Ruski plinski div Gazprom izvijestio je da mu se dobit u trećem tromjesečju 2013. smanjila 10,5 posto dok je u devetomjesečnom razdoblju porasla zahvaljujući povećanju prodaje u EVropi. U razdoblju od jula do septembra najveći proizvođač plina u svijetu ostvario je neto dobit od 276 milijardi rubalja (6 milijardi eura). U ruskom državnom preduzeću ne navode razlog pada ali analitičari ga pripisuju smanjenoj prodaji u Ukrajini, koja je donedavno težila bližim odnosima s Evropom da bi potom promijenila politiku.

“Rezultati u bivšim sovjetskim državama niži su kao što se i očekivalo. To je povezano s pogoršanjem stanja u Ukrajini, gledano s Gazpromove tačke gledišta”, tumači direktor Moskovskog instuta za energiju i finansije Aleksej Gromov.

Kako bi smanjila zavisnost o Moskvi, Ukrajina je planirala smanjiti nabavku plina od Rusije u prošloj godini na oko 30 milijardi kubnih metara, s 52 milijarde kubnih metara koliko je nabavila u 2012. U novembru je ukrajinski predsjednik Viktor Janukovič naglo promijenio mišljenje i potpisao s Moskvom sporazum o ekonomskoj pomoći, u sklopu kojeg je cijena ruskog plina za ukrajinske kupce smanjena za trećinu.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Ekonomisti procjenjuju da ukrajinsko vođstvo neće odustati od tog sporazuma uprkos protestima.”Ove će godine isporuke Ukrajini porasti ali Gazprom neće povećati dobit zbog nižih cijena”, tumači Gromov. U devetomjesečnom razdoblju zaključno s septembrom 2013. Gazpromova je dobit porasla četiri posto, na 858,77 milijardi rubalja (18,6 milijardi eura).

Prodaja u Evropi skočila je pritom 15 posto, “u prvom redu temeljem povećanja obijma prodatog plina… a taj je efekt dodatno pojačalo povećanje prosječnih cijena iskazano u rubljama”. Evropa je osjetno povećala nabavku plina iz Rusije zbog smanjenog uvoza iz Norveške i odluke Katara da preusmjeri dio pošiljki tečnog prirodnog plina (LNG) na profitabilnija azijska tržištima.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *