Fitch snizio rejting Srbije na “visoko špekulativan”

Dodajte komentar

Agencija Fitch Ratings snizila je dugoročni kreditni rejting Srbije sa špekulativnog BB- na visoko špekulativan B+, objavio je Wall Street Journal. Sniženje je obrazloženo daljim urušavanjem javnih finansija zbog sporog privrednog oporavka.

U Fitchu procjenjuju da će javni dug Srbije sa sadašnjih 63 posto BDP u idućoj godini porasti na  70 posto BDP-a, što je znatno viši nivo u poređenju s ostalim zemljama sličnog kreditnog rejtinga.

„BDP je u 2013. realno porastao 2,3 posto, uglavnom zbog povećanja izvoza automobilske industrije i uspješne poljoprivredne sezone“, navodi Fitch. U iduće dvije godine analitičari agencije  u Srbiji očekuju prosječni rast od dva posto.

Prema podacima Thomson Reuters Eikona prinos na petogodišnje državne obveznice denominirane u dolarima pao je s 5,5 posto na početku godine na  4,8 posto.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Fitch navodi kako je loše upravljanje javnim dugom i obnovljeni pritisci na kurs dovode do pada rezervi, naglog rasta duga i kamatnih stopa. To su glavni rizici koji bi mogli dovesti do daljeg pada kreditnog rejtinga.

Osim toga, Srbija se priprema za izbore koji bi se trebali održati u prvoj polovini godine. Izbori će vjerovatno dodatno odgoditi ili usporiti strukturne reforme, iako analitičari Fitcha očekuju da će nova vlada biti formirana relativno brzo nakon izbora.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *