CEAC: Žao nam je što Crna Gora nije imenovala arbitra

Dodajte komentar

Centralnoevropska aluminijumska kompanija CEAC sa sjedištem na Kipru, glavni akcionar i jedan od najvećih povjerilaca Kombinata aluminijuma Podgorica KAP  u Crnoj Gori žali zbog toga što Vlada Crne Gore nije mogla da imenuje drugog arbitra u roku predviđenom Arbitražnim pravilima UNCITRAL-a, navodi se u saopštenju te kompanije.

“Vlada Crne Gore i ostali tuženici imali su rok od trideset dana da informišu CEAC o imenovanju drugog arbitra. Taj rok je istekao 23. januara 2014. i imajući u vidu da su tuženici propustili da to učine, CEAC sada ima pravo da zahtijeva od Međunarodnog arbitražnog suda Međunarodne privredne komore (ICC) da umjesto tuženika imenuje drugog arbitra“, tvrde u kompaniji.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Komentarišući propušten rok, Pavel Primakov, glavni pravni zastupnik CEAC, rekao je: Iz CEAC-a dodaju da su duboko razočarani nespremnošću Vlade Crne Gore da blagovremeno imenuje arbitra u skladu sa Arbitražnim pravilima UNCITRAL-a.

„Mi smo u više navrata tražili od Vlade Crne Gore da sjedne sa nama za pregovarački sto kako bismo našli pravedno rješenje za ovaj spor. Ignorisanje ovog značajnog događaja u postupku međunarodne arbitraže predstavlja, po našem mišljenju, još jedan primjer kako se Crna Gora ne obazire na sudski postupak i odražava njeno nepoštovanje stranih investitora u ovoj zemlji. Zarad budućnosti KAP, njegovih zaposlenih i crnogorske privrede i poreskih obveznika, od vitalnog je značaja da se Vlada Crne Gore aktivno i odmah angažuje na dogovaranju rješenja”, kazao je glavni pravni zastupnik CEAC-a Pavel Primakov.

Centralnoevropska aluminijumska kompanija CEAC, pokrenula je ad hoc arbitražni postupak protiv države Crne Gore i drugih crnogorskih subjekata u vezi sa Kombinatom aluminijuma Podgorica KAP.

Ukupna početna potraživanja CEAC u ovom arbitražnom postupku iznose 100 miliona eura. CdM

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *