Dug po stanovniku iznosiće 3.225 eura

Dodajte komentar

Državni dug na kraju ove godine dostići će dvije milijarde eura, što znači da će svaki stanovnik dugovati 3.225 eura.

Vijesti pišu da je prema projekcijama, koje se nalaze u Pretpristupnom ekonomskom programu PEP,  navedeno da će na kraju ove godine državni dug Crne Gore dostići oko 57 odsto procijenjenog bruto društvenog proizvoda BDP od 3,4 milijarde eura.

Vlada planira da državni dug naredne i 2016. godine zadrži na dvije milijarde eura, boljom naplatom državnih prihoda i štednjom. Računaju i da će njegovo učešće u BDP-u padati, zbog rasta ekonomije.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Kako je navedeno u PEP-u, BDP za narednu godinu će biti 3,7 milijardi eura i državni dug će u njemu učestvovati sa 55,34 odsto, dok će 2016. BDP porasti na 3,9 milijardi sa državnim dugom od 52,71 odsto.

Vlada procjenu o padu nivoa duga temelji na očekivanim investicijama do 2018. godine u iznosu od četiri milijarde eura.

„Većina projekata će se realizovati inostranim ulaganjima u oblasti turizma, energetike i saobraćaja. Realizacija tih projekata će kroz povećanu privrednu aktivnost i zapošlj avanj e, imati značajan pozitivan uticaj na privredni rast i javne finansije. Uz to, njihovom realizacijom se ne povećava javni dug što je u funkciji ostvarivanja dugoročne strategije smanjenja učešća javnog duga u BDP-u. U tom kontekstu javni dug će padati po dva osnova i to po osnovu rasta javnih prihoda i povećanja investicija”, objašnjeno je u PEP-u.

Takođe, Vladine projekcije pokazuju da će država u ovoj i naredne dvije godine vratiti oko 1,16 milijardi eura duga. To je gotovo na nivou godišnjih prihoda budžeta koji su ove godine projektovani na 1,2 milijarde.

Taj novac biće vraćen novim zaduženjima i iz budžetskih prihoda, kako bi se ukupan državni dug zadržao na sadašnjem iznosu od oko dvije milijarde. To znači da će svaki stanovnik za ovu i naredne dvije godine vratiti ukupno 1.790 eura.

Prema projekcijama, koje se nalaze u Pretpristupnom ekonomskom programu (PEP), ovogodišnji izdaci za otplatu duga projektovani su na 220,4 miliona, naredne godine na 478 miliona i 2016. godine na 425 miliona.

Budžetom za prošlu godinu bilo je planirano da se vrati 160 miliona eura duga, ali je ta cifra, zbog preuzimanja kredita KAP-a, porasla na 274,3 miliona.

Iz Ministarstva finansija nijesu željeli detaljnije da govore o planovima za reprogramiranje ukupnog državnog duga.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *