BRIKS: I dalje smo snažni

Dodajte komentar

Ministri finansija zemalja BRIKS (Brazil, Rusija, Indija, Kina, Južnoafrička Republika) poručuju da su ekonomije njihovih zemalja snažne uprkos turbulencijama.

“I dalje vjerujem da će BRIKS nastaviti da predvodi globalnu privredu”, rekao je na Svjetskom ekonomskom forumu u Davosu ministar finansija Brazila Gvido Mantega, a prenijela agencija Frans pres.

Privrede BRIKS-a našle su se u problemima u maju, kada je američka centralna banka (Fed) upozorila da će početi da gasi program monetarnih stimulacija, zahvaljujući kom se velika količina novca ulila u svijet u usponu u potrazi za većim povratom uloženih sredstava.

Priče o gašenju stimulacija u SAD pomjerile su investicije ka bogatijim zemljama, zbog čega su valute država BRIKS-a oslabile, podstakavši zabrinutost da će svijet u usponu smijeniti eurozonu sa “trona” najproblematičnijeg regiona.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

“Doći ce do promjena zbog poteza Feda, međutim, nadamo se da te promjene neće biti šokovi”, rekao je ministar finansija JAR Pravin Gordhan, dodajući da su vlade sada spremnije na usporavanje priliva novca.

Zamjenik ministra finansija Rusije Arkadij Dvorkovič, pak, smatra da je eurozona, najveći trgovinski partner Rusije, još uvijek najveći problem, zbog veoma sporog privrednog rasta. “Poslovno okruženje nije dobro ni u Rusiji ni u svijetu. Ako je Evropa na ivici recesije, a Kina takođe usporava, prirodno je da ćemo svi usporiti”, navodi on.

Bivši zamjenik guvernera kineske centralne banke Liu Mingkang navodi da privredno usporavanje Kine i strahove od finansijskih šokova ne treba potcjenjivati.

“Činjenica je da je rast usporio”, rekao je Liu, dodajući, ipak, da Kina mijenja svoj izvozno orijentisan ekonomski model na onaj podstaknut domaćom tražnjom, pa je očekivano da će rast u budućnosti biti sporiji.

Gordhan insistira da turbulencije koje pogađaju privrede u usponu nisu nastale u tim zemljama.

“To sve dolazi iz finansijskih centara svijeta, pogotovo iz SAD”, rekao je on. Odgovarajući na optužbe da je jaz između bogatih i siromašnih preveliki u zemljama u usponu, ministri su poručili da je mnogo toga urađeno da se taj jaz smanji.

“Nakon prevazilaženja 300 godina aparthejda i kolonijalizma, mnogo je učinjeno u poslednjih 20 godina. Uporna nejednakost ne znači da nismo izvukli milione ljudi iz siromaštva. Samo Kina je iz siromaštva izvukla oko 500 miliona ljudi, a Indija oko 150 miliona”, zaključio je on. b92

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *