Lidl “protjerao” koka-kolu s polica

Dodajte komentar

Lidl je u Njemačkoj sa polica svojih supermarketa izbacio koka-kolu i nekoliko drugih proizvoda poznatog svjetskog brenda, prenosi portal Danas.hr.

Lidl je drugi po veličini prehrambeni lanac u Njemačkoj, a u oko 3.300 njihovih objekata u toj zemlji, u ponedeljak iznenada više nije bilo koka-kole.

Ovaj radikalan potez posljedica je rata cijenama Lidla i njegovog najžešćeg konkurenta Aldija, koji ima najveći udio među trgovačkim lancima s prehrambenim proizvodima na njemačkom tržištu.

Lidl je, prije povlačenja popularnog pića, spustio cijenu pakovanja od 1,25 litre koka-kole za 10 centi. “Koka-Kola”, međutim, nije popustila pritisku pomenutog njemačkog trgovinskog lanca i odbila je da snizi veleprodajnu cijenu.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Budući da nisu uspjeli da se izbore za bolju cijenu, u Lidlu su odlučili da sa svojih polica “protjeraju” ne samo koka-kolu, nego i druga gazirana pića američke kompanije, poput fante i sprajta.

U Lidlu će od sada prodavati samo pića koja na neki način mogu biti zamjena koka-koli, odnosno ona koja su po ukusu najsličnija, poput pepsija, ali i manje poznate frivej kole.

“Našli smo se u situaciji da s Lidlom ne možemo da se dogovorimo oko marketinške strategije”, potvrdio je portparol njemačkog ogranka “Koka-Kole”.

U trgovinskom lancu, s druge strane, za sada nemaju komentar. Portparol Lidla je za njemački list “Velt” rekao da ne komentarišu poslovanje sa svojim dobavljačima.

Ljubitelji koka-kole u drugim zemljama, koji se snabdijevaju u Lidlu, mogu da odahnu, jer se ova drastična mjera odnosi samo na Njemačku. Čelni ljudi austrijskog Lidla potvrdili su za bečki list “Standard” da kod njih sve ostaje po starom.

“U Austriji se ništa ne mijenja. Ovo bezalkoholno piće i dalje ćemo imati u ponudi”, izjavio je Aleksander Deopito, izvršni direktor Lidla Austrija, pojasnivši da ta kompanija posluje samostalno na austrijskom tržištu.

Rat oko cijene popularnog gaziranog pića samo je dio cjenovne bitke među njemačkim diskontnim lancima. Tako je prošle nedelje Aldi spustio cijene namirnica poput jaja, instant kafe, žitarica za doručak… Prije toga spustili su cijene mesa, maslaca i pirinča.

Osim Aldija i Lidla, za naklonost kupaca bori se i lanac Reve. Prema pisanju njemačkih medija, upravo je taj lanac uspio da se izbori za najnižu cijenu koka- kole – za jedan euro nudi dva litra.

Pedeset centi za litar rekordno je niska cijena ovog bezalkoholnog pića ostvarena na njemačkom tržištu. b92

TAGOVI: , ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *