Dvadeset godina “Avramovog dinara”

Dodajte komentar

Prije 20 godina službenik Svjetske banke Dragoslav Avramović izliječio je tadašnju hiperinflaciju u Saveznoj republici Jugoslaviji (SRJ) “novim dinarom” koji je vrijedio koliko i jedna njemačka marka.

Avramović je 24. januara 1994. godine, kao novi guverner Narodne banke SRJ predstavio novi dinar, i prekinuo geometrijsku progresiju hiperinflacije, koja je od svih građana napravila “milijardere”.

Te 1993. godine za svežanj najvrijednijih novčanica od 500 milijardi dinara mogla je da se kupi gumica sa kosu. Što je bilo više nula na novčanicama, to su one manje vrijedele, a često su mogle da se vide bačene na ulici.

– Vi ste imali jednu kadu u koju je neprekidno tekla prljava voda, i ona se prelivala i potopila je čitavu zemlju. On (Avramović) je onda došao, izvukao čep, pustio da voda isteče, stavio čep i pustio emisiju novog novca – slikovito tadašnje stanje za RTS opisuje urednik časopisa “Makroekonomske analize i trendovi” Stojan Stamenković.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Novi dinar postao je “super dinar”, a Avramović je imao nepodeljenu podršku naroda. Ljudi su prestali da očekuju da će cijene svakog sekunda rasti, a država je mogla da odahne, jer je počela da prikuplja poreze.

Avramović je smijenjen 1996. godine sa mesta guvernera, dinar polako počinje da klizi, a divlji ulični kurs već odavno je bio mnogo važniji od onog zvaničnog.

Kurs je najpre korigovan na 3,3 umesto 1:1, da bi jedna marka krajem 1998. godine vrijedela šest dinara, a već 1999. godine za jednu njemačku marku na crnom tržištu bilo je potrebno 30 dinara.

(Telegraf.rs)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *