Zavarovalnica Triglav zainteresovana za novosadski DDOR

Dodajte komentar

Nakon neuspješnog pokušaja preuzimanja Croatia osiguranja, Zavarovalnica Triglav okrenula se pregovorima o preuzimanju srpskog osiguravajućeg društva DDOR, koje posluje u sastavu italijanske finansijske grupacije Unipol, odnosno njene osiguravajuće podružnice UnipolSai, piše slovenački list Dnevnik, pozivajući se na neslužbene izvore.

DDOR je treće po veličini srpsko osiguravajuće društvo, a u posljednje vrijeme suočen je s velikim padom premije. Uprava Triglava iskazala je interes za kupovinu DDOR-a i već je obavila početne razgovore s predstavnicima UnipolSaija. Pregovori će se nastaviti krajem februara ili početkom marta, navodi Dnevnik.

U Triglavu informaciju o pregovorima nisu željeli komentarisati. Odgovorili su samo da strategija društva do 2017. predviđa rast i razvoj na tržištima regije.

U Srbiji Triglav drži oko tri posto tržišta, a cilja na najmanje deset posto, piše Dnevnik. DDOR prema posljednjim podacima ima tržišni udio između 13 i 14 posto,a prije šest godina držao je trećinu tržišta.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Preuzimanje DDOR-a za Triglav bi bio manji finansijski teret od preuzimanja Croatia osiguranja. Vrijednost srpskog osiguravača procjenjuje se između 40 i 80 miliona eura. Prije šest godina italijanski Grupo Fondiaria-SAI platio je za DDOR više od 260 miliona eura. Tada je prodavac bila srpska vlada. Grupa Fondinaria-SAI se krajem 2012. udružila s UnipolSaijem, danas drugom po veličini italijanskom osiguravajućim grupom.

DDOR je među manjim osiguravajućim društvima u sastavu Grupe UnipolSai. U prvih devet mjeseci 2013. novosadsko osiguravajuće društvo zaračunalo je bruto premiju od nepunih 56 miliona eura, odnosno 14 posto manje nego u istom razdoblju prethodne godine. Zbog pada premije gubitak DDOR-a dosegnuo je 1,8 miliona eura.

Dnevnik podsjeća da je ovo već peti pokušaj Uprave Triglava da preuzme DDOR. Na konkursu prije šest godina Triglav je obavio dubinsko snimanje, ali ponudu nije predao, pa su DDOR kupili Italijani. Posljednji put je o mogućnosti preuzimanja novosadskog osiguravača govorio početkom prošle godine tadašnji predsjednik Uprave Triglava Matjaž Rakovec. Njegove izjave naišle su na burnu reakciju generalnog direktora DDOR-a Christiana Otta Neua, koji je rekao da društvo nije na prodaju. (bankamagazine.hr)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *