Zaduženje i preko 240 miliona eura?

Dodajte komentar

Vlada namjerava da razmotri opciju da se ove godine zaduži u većem iznosu od planiranih 240 miliona eura, koliko je definisano ovogodišnjim budžetom, kako bi izmirila dio obaveza koje je očekuju po osnovu izdatih obveznica u 2010. i 2011. godini, navedeno u Pretpristupnom ekonomskom programu (PEP) koji je izvršna vlast usvojila početkom ovog mjeseca.

Koliko bi bilo dodatno zaduženje mimo planiranih 240 miliona eura, nije navedeno, pišu Vijesti.

Prva emisija obveznica u 2010. godini bila je u iznosu od 200 miliona eura, a druga godinu kasnije, 180 miliona, sa rokovima dospjeća za naplatu od pet godina.

Kako je objašnjeno u PEP-u, ovogodišnje zaduženje bi bilo u obveznicama u iznosu koji bi pokrio potrebe finansiranja za

2014. godinu i jednim dijelom reprogramirao dio prethodno izdatih obveznica.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

„Izdavanje obveznica u većem iznosu ima za cilj obezbjeđivanje povoljnijih uslova finansiranja (smanjenja kamatne stope), kao i plasiranje obveznice koja bi bila likvidnija, odnosno interesantnija za investitore. Na taj način bi se obezbijedio bolji položaj Crne Gore na međunarodnom tržištu kapitala i lakši i jeftiniji pristup izvorima finansiranja”, objašnjeno je u dokumentu.

Kako se dodaje, tim potezom bi bio smanjen i pritisak na otplatu obaveza u 2015. i 2016. godini jer bi reprogramom otplate obveznica u visini od 50 odsto postojećih obaveza bila smanjena otplata duga za 100 miliona eura naredne godine i 90 miliona u 2016. godini.

Mogućnost dodatnog zaduženja je dio plana izvršne vlasti da smanji troškove servisiranja duga, pa će pod lupom biti i kreditni aranžmani koji su zaključeni u prethodnom periodu sa visokim izdacima za kamate.

Državni dug na kraju prošle godine je bio 1,84 milijarde eura ili 54 odsto BDP-a i povećan je za 140 miliona eura u odnosu na kraj 2012. godine. Procijenjeno je da će na kraju ove godine državni dug dostići iznos od dvije milijarde eura ili oko 57 odsto procijenjenog BDP-a.

Vlada procjenjuje da će nakon 2014. godine nivo duga padati, a taj stav temelje na očekivanim investicijama do 2018. godine u iznosu od četiri milijarde eura.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *