Radnici ulcinjske Solane počeli štrajk

Dodajte komentar

Zbog neisplaćenih zarada i neuplaćenih doprinosa za socijalno osiguranje 47 radnika Solane “Bajo Sekulić“ Ulcinj počelo je danas štrajk u prostorijama fabrike.

Kako je saopšteno iz Sindikalne organizacija Solane “Bajo Sekulić“ cilj štrajka je očuvanja jedne od najstarijih fabrika u zemlji, a time i očuvanja sopstvene i egzistencije svojih porodica.

“I pored činjenice da nam više od 12 mjeseci nijesu isplaćene, ionako niske, zarade i naknade, te da nam obavezni doprinosi za zdravstveno i penzijsko osiguranje nijesu uplaćivali od 2009. godine, odradili smo prošlogodišnju berbu soli, i uredno izvršavali svakodnevne radne zadatke. Na taj način solana funkcioniše od njene privatizacije 2005. godine, a minimalan broj trenutno zaposlenih, sopstvenom žrtvom, pokušavaju da spriječe gašenje ove fabrike, koja postoji 1934 godina i koja je od posebnog značaja za opštinu i državu, kako sa aspekta očuvanja biodiverziteta, tako i sa aspekta zaustavljanja daljeg urušavanja već oronule crnogorske privrede“, navodi se u saopštenju.

Radnici sumnjaju da, prilikom privatizacije Solane, strateški cilj novog vlasnika nije bio ulaganje u njeno očuvanje i modernizaciju, već preprodaja 15.000.000 metara kvadratnih aktraktivnog zemljišta, koja bi vlasniku omogućila brzi ekstra profit, tako što bi za uloženih 800.000 eura, prihodovao 200.000.000 eura.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Ovim štrajkom radnici će pokušati da apeluju na nadležne da počnu da rješavaju nagomilane probleme u Solani, tako što će natjerati vlasnika da odustane od ideje o preprodaji i ekstra profitu, a vratiti se investiranju u osnovnu djelatnost i modernizaciju fabrike.

“Obzirom da je ovo možda i posljednja šansa da nadležni preuzmu odgovornost za opstanak Solane, štrajkači će istrajati u štrajku sve do ispunjenja istaknutih i opravdanih zahtjeva, koji se odnose na stvaranje osnovnih preduslova za normalno funkcionisanje fabrike i zaposlenje nedostajuće radne snage, kao i isplatu zaostalih zarada i neuplaćenih doprinosa za obavezno socijalno osiguranje“, zaključeno je u saopštenju. (cdm.me)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *