MMF: Rast svjetske ekonomije 3,7 odsto u 2014.

Dodajte komentar

Stopa globalnog ekonomskog rasta ojačaće ove godine na 3,7 odsto, dok se u 2015. očekuje rast od 3,9 procenata, navodi se u najnovijem izvještaju MMF-a. Prema preliminarnim podacima fonda, globalni ekonomski rast je lani iznosio tri odsto.

Iskorak ka većim stopama privrednog rasta se prognozira na bazi rasta globalne trgovinske razmjene, koja je u uzlaznoj liniji od sredine prošle godine. Poboljšanje trgovine je naročito izraženo u razvijenim državama, dok je u zemljama u razvoju trgovinski rast iniciran rastom izvoza.  Kako se ističe u izvještaju MMF-a, rast domaće tražnje se još ne nazire, izuzev u Kini gdje je glavni pokretač ekonomije, uz ogroman spoljnotrgovinski suficit.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Glavni ekonomista MMF-a Olivie Blanšar tvrdi da će ove i naredne godine doći do smjene na čelu “pokretača” ekonomskog rasta, ističući da će razvijene zemlje preuzeti primat od tzv. BRIK bloka (Brazil, Indija i Kina).

Što se tiče eurozone koja je lani faktički imala nultu stopu rasta, u MMF- u očekuju da će ove godine ekonomija članica EU koje koriste euro ojačati jedan odsto, a iduće godine 1,4 odsto.

-Oporavak će biti skromniji u članicama koje imaju problem sa budžetskim deficitom i visinom javnog duga (Španija, Italija, Grčka, Kipar i Portugalija), dok će domaća tražnja ostati na relativno niskom nivou zbog finansijske fragmentacije i visokog nivoa javnog i privatnog duga. Razvijene zemlje bi trebalo da zabilježe rast izvoza- navedeno je u izvještaju.

Prema projekcijama MMF-a. američka ekonomija će ove godine rasti 2,8 procenta, 0,9 odsto više nego lani.

Japanska ekonomija će ove godine stagnirati, ili u najboljem slučaju zabilježiti minimalnu stopu rasta.

S druge strane, razvijene ekonomije bi trebalo da ove godine ojačaju u prosjeku 5,1 odsto, dok se za 2015. projektuje rast od 5,4 procenata.

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *