Bogatstvo kineskih vođa u ofšorima

Dodajte komentar

Bliski saradnici najmoćnijih kineskih vođa, uključujući predsjednika Si Đinpinga i bivšeg premijera Ven Đabaoa, dio svog bogatsva skrivaju u poreskim rajevima.

Prema dokumentima do koji je došla grupa Nezavisni konzorcijum istraživačkih novinara (ICIJ), čije je sedište u Vašingtonu, skoro 22.000 klijenata poreklom iz Kine ili iz Hongkonga povezani su sa ofšor kompanijama u takozvanim poreskim rajevima.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Među njima su milioneri iz svijeta biznisa, među kojima su i najbogatija žena Kine Jang Huijan, ili Poni Ma i Džang Džidong, osnivači gigantske internet kompanije Tencet. Ali među 2,5 miliona tajnih dosijea koje je ova grupa našla, takođe je i svojevrsni “ko je ko” političke elite Kine, iako je imovina rukovodilaca tabu tema, jer najviši zvaničnici komunističkog režima navodno treba da služe narodu bez ličnog interesa, navodi agencija AP.

Među imenima nalaze se članovi Narodne skupštine, kao i bliski saradnici bivšeg predsjednika Hu Đintaoa, bivšeg premijera Li Penga i Deng Sjaopinga, koji je od kraja 1970-ih nadgledao otvaranje kineske privrede. 

Takođe se navode imena ljudi bliskih Si Đinpingu, sadašnjem šefu države i partije, i Ven Đabaou, premijeru od 2003. do 2013, koga su 2012. novinari već prozivali zbog navodnog ogromnog bogatstva članova njegove porodice.

Bogati investitor za nekretnine Deng Dijagi, koji se 2006. oženio sa starijom sestrom Si Đinpinga, vlasnik je 50 odsto kompanije registrovane na Djevičanskim ostrvima, nazvane “Excellence Effort Property Development”.

Sin Ven Đabaoa, Ven Junsong, na tom istom mjestu osnovao je 2006. kompaniju u kojoj je on jedini rukovodilac i akcionar.

Iako takve kompanije možda nisu potpuno ilegalne, one često predstavljaju sukob interesa i korišćenje veza u vladi, rekao je Minsin Pei, profesor koledža Klermon Makena.

Prema navodima istraživačke mreže, 90 odsto klijenata u kontinentalnoj Kini formirali su “offšor” kompanije na Djevičanskim ostrvima, često uz pomoć zapadnih firmi, među kojima su švajcarske banke UBS i Kredi svis , ali takođe i velika konsalting kompanija Prajsvoterhauskupers (PricewaterhousCoopers).

Njih oko sedam odsto osnovalo je firme na ostrvima Samoa, a tri odsto u drugim zonama, navodi ova novinarska mreža i dodaje da je dokumente analizirala sa preko pedeset partnerskih organizacija ili medija širom svijeta.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *