Tražiće poništenje Zakona o zaštiti državnih interesa

Dodajte komentar

Ministarstvo ekonomije će uskoro dostaviti podnesak Ustavnom sudu kojim će tražiti poništenje Zakona o zaštiti državnih interesa u rudarsko-metalurškom kompleksu.

Iz Vlade je ranije ocijenjeno da Zakon o zaštiti državnih interesa u rudarsko-metalurškom sektoru predstavlja direktno miješanje u nadležnost suda i stečajnog upravnika, te da je u koliziji sa Zakonom o stečaju.

Prema mišljenju Vlade, Zakon je u suprotnosti i sa pravima za državnu pomoć i može značiti narušavanje pravila EU u ovoj oblasti, kao i potencijalno kršenje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Iz Vlade su poručili da je postupak prodaje privrednih subjekata u rudarsko-metalurškom sektoru kroz stečaj, u potpunosti uređena Zakonom o stečaju.

– Pojedine odredbe teksta Zakona su u suprotnosti sa Zakonom o stečaju i ciljevima stečajnog postupka – naglasili su iz Vlade, napominjući da su i ranije dostavljeni amandmani u suprotnosti sa Zakonom o stečaju, zbog odredbi koje podrazumjevaju miješanje u nadležnosti suda i stečajnog sudije u pogledu uvođenja odredbe da u toku stečajnog postupka stečajni sudija donosi odluku o prodaji fabrike strateškom investitoru i zaključuje ugovor o prodaji nakon prethodno pribavljene saglasnosti Skupštine.

Skupština je dva puta, glasovima Socijaldemokratske partije i opozicije, usvajala taj Zakon. Drugi put nakon što ga je predsjednik države Filip Vujanović vratio parlamentu na doradu i ponovno odlučivanje.

Zakonom čije je donošenje inicirao Demokratski front definisan je model kako se i na koji način može prodati Kombinat aluminijuma. Zakonom se definiše da stečajni sudija donosi odluku o prodaji fabrike strateškom investitoru i zaključuje ugovor o prodaji nakon prethodno pribavljene saglasnosti Skupštine, a ako se ugovor ne zaključi onda država može postati vlasnik uz saglasnost parlamenta.

DF je definisao da se KAP ne može prodavati kao imovina, već isključivo kao preduzeće, kao i da ne može bilo ko da učestvuje u njegovoj kupovini, već samo ono preduzeće koje ima bolje reference od KAP-a. Ako se na ponovljeni tender niko ne javi, prema ovom zakonskom rješenju država treba da kupi fabriku. Pobjeda

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *