Rusija: 6 milijardi eura u autoindustriju

Dodajte komentar

Rusija planira da podrži automobilsku industriju dotacijama koje do 2016. godine treba da dostignu 271 milijardu rubalja (5,9 miliajardi eura).

Radi se o subvencijama za istraživanje i razvoj, podršci za otvaranje radnih mjesta i za nadoknadu dijela troškova u vezi sa strožim propisima u oblasti emisije ugljen-dioksida.

Ruska vlada je to navela u saopštenju objavljenom na njenoj internet strani. [widgets_on_pages id=”Baner”]

Prošle godine ruska vlada je nastojala da podstakne prodaju automobila subvencionisanim kreditima. Taj program je završen u decembru. Vlada je navela da Rusija hoće da poveća proizvodnju automobila na 3,1 milion putničkih automobila i 280.000 lakih privrednih vozila godišnje.

U 2013. godini je prodaja automobila u zemlji ipak smanjena. Ova godina će, prema Udruženju evropskih preduzeća (AEB), ponovo biti teška jer slab rast privrede odvraća potrošače od kupovine. Prošle sedmice AEB je objavio prognozu, prema kojoj će se prodaja putničkih i lakih privrednih automobila u Rusiji ove godine smanjiti 1,6 odsto, na 2,73 miliona vozila, prenijeli su mediji.

Najveći ruski proizvođač automobila je kompanija Avtovaz koja proizvodi marku “lada”. Od sredine ove godine kontrolu nad tom fabrikom trebalo bi da preuzmu francusko-japanske partnerske firme Reno i Nisan. Obimne investicije u Rusiji imaju i drugi strani proizvođači vozila, kao što su, na primer, Ford i Dženeral motors. b92

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *