Počinje 44. Svjetski ekonomski forum u Davosu

Dodajte komentar

Sukob u Siriji, klimatske promjene, ekonomski oporavak, sve veći jaz između bogatih i siromašnih i kriza u Ukrajini biće glavne teme na Svjetskom ekonomskom forumu (WEF), najekskluzivnijem svjetskom okupljanju, koji sutra počinje u švajcarskom Davosu.

Ovo je 44. izdanje foruma u tom švajcarskom gradiću u Alpama s 11 hiljada stanovnika, trajaće do 25. januara i, tradicionalno, okupiće vodeće osobe iz svijeta politike i biznisa.

WEF će se ove godine održati istovremeno s pregovorima u Montreuxu, na drugom kraju Švajcarske, kako bi se pronašlo rješenje sukoba u Siriji u okviru konferencije Ženeva II.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

U Davosu, evropskom gradu na najvišoj nadmorskoj visini, očekuje se više od 40 šefova vlada, među kojima su australijski premijer Tony Abbott koji presjedava grupom G20, brazilska predsjednica Dilma Rousseff, britanski i japanski premijeri David Cameron i Shinzo Abe. .

Među više od 2.500 učesnika skupa iz sto zemalja nalaze se i ekonomske veličine, dobitnici Nobelovih nagrada, vjerski dostojanstvenici te predstavnici sindikata i nevladinih organizacija. Njemačka kancelarka Angela Merkel koja je dosad bila redovan gost na tom uglednom skupu, ove godine ipak neće moći doći jer se oporavlja od nedavne frakture karlice na skijanju.

Mark Carney, guverner britanske centralne banke, Mario Draghi, predsjednik Evropske centralne banke i Christine Lagarde, predsjednica Međunarodnog monetarnog fonda biće među uglednicima iz ekonomskih krugova.

I ove godine će forum ugostiti brojne čelnike multinacionalnih kompanija, poput Marisse Mayer, direktorice američkog Yahooa i Josepha Jimeneza, direktora švajcarske farmaceutske kompanije Novartis, budući da će ovaj put zdravlje i tehnologija biti među glavnim temama. Biće tu i neizostavni Bill Gates, kao i poneka slavna osoba iz industrije zabave.

O gorućem problemu klimatskih promjena govoriće glavni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Ki-moon, najavio je osnivač WEF-a Klaus Schwab.

Prošle godine, kazao je Schwab, u središtu razgovora bila je svjetska finansijska kriza, ali ovaj put će ton razgovora, kako je rekao, biti “oprezno optimističan”, iako svjetskom ekonomijom i dalje vladaju bojazni vezane uz krhkost ekonomije nekih zemalja u usponu, djelotvornost japanske ekonomske politike, monetarne politike američkog centralnog bankarskog sistema te stanjem u Evropi.

Što se Sirije tiče, u Davosu će biti prisutni jedni od glavnih aktera sirijske krize, uključujući iranskog predsjednika Hasana Rohanija i američkog državnog sekretara Johna Kerryja. Postoji mogućnost da dođe do njihovog susreta, najavljuju diplomatski izvori.

Na skup će doći i izraelski premijer Benjamin Netanyahu, no nikakav susret nije predviđen između predstavnika dviju neprijateljskih zemalja. Iran i dalje ne želi da prizna postojanje Izraela, a izraelske vlasti ne prestaju da bacaju optužbe na račun Teherana da dođe u posjed atomskog oružja, bez obzira na zaključen istorijski sporazum Islamske Republike sa Zapadom.

Kriza u Ukrajini, koja je izbila nakon odluke vlasti da ne potpiše sporazum o pridruživanju s EU, takođe će biti na dnevnom redu. Predviđa se sastanak Viktora Janukoviča sa šeficom evropske diplomatije Catherine Ashton, a potom će ukrajinskog predsjednika zamijeniti premijer Mikola Azarov. Prisutan će biti i vođa opozicije Vitalij Kličko.

Za sigurnost Učesnika Foruma brinuće se oko 3.000 vojnika.

Forum u Davosu, utemeljen 1971., rado se naziva “laboratorijom ideja” na kojem se raspravlja o važnim pitanjima koja utiču na budućnost svijeta. Otkako je utemeljen postao je neizostavni dio godišnjeg političkog i ekonomskog kalendara.

WEF se opisuje kao “nezavisnu međunarodnu organizaciju posvećenu unapređenju stanja u svijetu, koja, pozivajući političke, naučne i ostale vodeće ličnosti društva, pomaže u oblikovanju globalnih, regionalnih i ekonomskih agendi”. U Davos se strogo dolazi samo na poziv organizatora. Poslovni portal

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *